Tu, bunicuto, m-ai invata sa rad si azi, dupa 20 de ani, mai tin minte bancul cu Bula care dorind sa scape de armate ii spune Comandantului ca i-a murit tatal. Acesta nu sta pe ganduri si ii da permisia ceruta. Dupa o luna, figura se repeta. Dupa alte doua luni, la fel. Apoi, Bula isi zice sa schimbe motivul si ii spune comandantului ca i-a murit mama. Vizibil emotionat, acesta ii sa o saptamana intreage : « Du-te, Bula, linisteste-te Imi pare tare rau » Dupa o vreme, Bula iara vine sa ceara o invoire pentru ca i-a murit mama. Atunci, Comandantul i-a raspuns : « Pana aici, Bula. Tati poti avea mai multi, dar o singura mama ai ».
Tu, bunicuto, mi-ai lasat o vorba pe care Caragiale ar fi imprumutat-o pentru comediile lui, alaturi de « curat murdar », respectiv, « miroase-a pute »
De cate ori plecam de la tine, ma pupai ca pentru ultima oara si-n vara aceea chiar simteam ca va fi pentru ultima oara. Tin minte ca pe drum un scai se lipise de strampii mei si tata s-a aplecat sa-l scoata iar eu plangeam spunandu-i ca ar fi trebuit sa mai raman putin. Dar incepea scoala
Si-n urmatorul an nu am mai ajuns. Iar intr-o dimineata sora mea m-a trezit zicand : « A murit bunica ! »
Tu, bunicuto, mama mamei mele, ai avut grija de mine, zi de zi, cand parintii erau la munca. Imi povesteai cat de norocoasa ai fost in viata ta, desi a trebuit sa treci prin infernul deportarii in Rusia, unde ai lucrat intr-o mina. Si asta pentru ca acolo au murit oameni, dar tu ai reusit sa te intorci. Ai avut o problema cu picioarele, dar soarele ti-a vindecat ranile. Si te bucurai de viata si ne rasfatai si pe noi, ca si asa « cu bani nu mergi in mormant ». Iar la un moment dat ai zis ca vei trai cat Papa Ioan Paul al II-lea. Si asa a fost
Voi, bunicutelor, ce mai faceti ? Ati plecat primavara in Rai si de aceea cred ca acolo e mereu primavara. Si an de an imi amintiti sa ma bucur de tot ce e frumos si bun, de fiecare clipa, de fiecare experienta ce mi-e data s-o traiesc !
Voua, bunicutelor, va multumesc ! Pentru ca aveti grija ca mereu sa am langa mine pe cineva care sa fie in rolul de « bunica ». Cel putin pana cand am sa devin si eu mama. Iar mama mea va ajunge astfel « buni ! »
De 8 martie, voua, bunicutelor din lumea intreaga : « La multi ani ! » Si fie sa va imbratisati cat mai des nepotii !
Iar celor aflati in penitenciare, fie sa aveti puterea de a trece cu bine aceasta perioada, iar acasa sa gasiti dragostea copiilor vostrii !
Si tu, bunicuto, mama Primaverii, invata-ne mereu sa inflorim dupa iarna !
Of, tu, bunicuto !