Dobrogea n-a prea fost romaneasca. Dupa romani, prin Dobrogea s-au perindat tatari, turci, greci si pe ici pe colo si bulgari – mai putin romani. Daca ar fi s-o luam asa nici bulgarii n-au prea beneficiat de iesire la mare, decat in epoca moderna.
In Evul mediu, mai aveam o problema. Mai bine zis din Evul mediu. Daca ar fi sa judecam dupa pozele lui N. Grigorescu, poze in care unul din atuuriile taranilor ilustrati era obrazul ars de soare si mainile arse si ele de soare, asta probabil din cauza muncii la camp, atunci bronzul si statul la soare facea parte strict din stereotipia taranului la munca campului.
Este foarte greu de crezut ca vreun alt om (roman), din perioada aceea, se dezbraca pentru a se expune la soare pentru vreun motiv anume, altul decat munca campului.
Nici cu baia in mare nu cred ca era cu mult diferit. Evul mediu n-a fost o perioada in care oamenii sa faca bai in mare si apoi expuneri la soare, urmate de bai de racorire. Mai degraba erau de preferat izvoare si paraiase chiar si rauri in locul marii.

Despre „bronzare” nu cred ca s-a auzit inainte de primul razboi mondial. Odata cu tendintele de schimbare majora in plan social au aparut si aceste efecte – hai sa le zicem secundare – mai putin vizibile celor care la randul lor ne-au marcat viata intr-un fel.
Ma intreb si acum de ce oare si de unde tendinta asta a europeneanului (a romanului in speta) de a se bronza, de a deveni din alb, blond…….in brunet, spre metis.
Sa fie oare din dorinta noastra de a schimba ceva in look-ul nostru, sau de a deveni exotici?
O fi oare din cauza conceptului de „arian” promovat de Hitler, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial? Aceea rasa pura, superioara, blond cu ochi albastri si tenul deschis? Poate chiar este o fuga inconstienta de acut, stereotip care cu siguranta a creat nu numai la nivel european o furie sau chiar o schimbare a modelului.
De ce totusi ne bronzam? Stim ca nu este sanatos. Stim ca nu este bine. Stim o groaza de lucruri despre asta si totusi o facem.
Nu putem spune despre acest sport ca are mai mult de 80 de ani, totusi de ce o facem? Este metisul, coloratul, bronzul mai senzual? Atrage mai mult? Barbati atrasi de femei bronzate si invers? Par acestia mai mult sex-appeal? Sa fie vorba tot despre sex?
Cred ca cei 40 si ceva de ani de comunism ne-au obisnuit cu asa zisele concedii de odihna pe litoral, unde ce puteai face ? Baie in mare, plaja la soare si mancare; bautura in hoteluri special construite pentru clasa muncitoare, clasa muncitoare care trebuia sa se relaxeze.
Ziceam atunci ca la noi la mare erau o groaza de straini. Ce straini? Polonezi, Sarbi, R.D. Gisti , Cehi cu alte cuvinte cam toti din fostele tari comuniste, tari in care conceptul despre clasa muncitoare era acelasi.
S-a dovedit de nenumarate ori cat de nociva poate fi expunerea la soare. De ce trebuie sa-ti pigmentezi pielea? Si mai ales, de ce s-o faci intr-un mod atat de violent pentru organism?
Cred ca mai avem multe de invatat de la animale.