Si asa am inceput o calatorie lunga, trecand incautarea mea prin meditatii buddhiste intense, prin predici si ritualurihinduse, prin biserici reformate, adunari gnostice, antropozifice, yoga siculminand in ultimele luni cu o cunoastere transcedentala a lui Dumnezeu, dinperspectiva transpersonala a psihologiei. Mereu am caut sa inteleg intregul,provenienta mea, scopul meu, destinatia mea, si am cautat sa inteleg geneza siapoi atomul si energiile care compun viata si sa compar teoriile si sa gasescprofunzimea fiecarui nou gest stiintific ce il viza pe Dumnezeu.

Daca m-a ajutat acest drum? DA! M-a ajutat sa imiformez o viziune larga asupra existentei si sa inteleg profunzimile lucrurilorcare ma inconjoara. Si am invatat atentia, controlul gandurilor, putereaprezentului. Am invatat ca bolile au cauze subtile, psihoemotionale si ca noiavem o putere extrem de mare pe care nu o folosim. Si ca noi ne limitamconditia umana la un procent infim din ceea ce reprezinta realitatea intreguluicare suntem.

Intre timp, din cand in cand mai mergeam si labiserica. Doar cand nu era lume si ma puteam ruga in liniste. De multe orimergeam doar sa adulmec energia, sa FIU una cu ce era acolo, fara nici uncuvant. Alteori ma puneam in genunchi si ma rugam cu toata inima cerand ceva,sau multumind pentru ceva. Evitam de cele mai multe ori liturghiile pentru canu imi placeau preotii. Nu stiu daca pana acum am gasit in toata viata mea 2sau 3 care sa ma convinga, cu har. Am descoperit intre timp si ca Biblia eincompleta. Ca lipsesc din ea multe aspecte vitale ale vietii lui Isus si amconstatat in jur foarte multa lume intrigata si revoltata de acest aspect.

De parca ar conta….De parca acele pagini lipsane-ar face pe noi mai sfinti. De parca am cunoaste deja bucata de Adevar careeste in Evangheliile pe care le avem. De parca ar putea acele pagini ce lipsescsa ne dea credinta de care ne-am departat, noi oamenii, tot mai mult, demult. Eatat de multa mandrie in lume, incat am pierdut cu totul simtul logicii si alridicolului. Ne razvratim ca ne-au ciuntit Biblia si noi habar nu avem ce scriein ea. Ne luptam ca niste oi pentru drepturile noastre de “crestini”, simintim, si furam, si injuram, si inselam, dar credem in Cristos. Mai mult decatatat, scriptura afirma in repetate randuri faptul ca nu este cuprinsa pe de-aintregul povestea Lui: “Dar sunt si alte multe lucruri pe care le-a facut Isussi care, daca s-ar fi scris cu de-a amanuntul, cred ca lumea aceasta nu arcuprinde cartile ce s-ar fi scris.” (Ioan 21:25).

Unde m-a adus drumul meu? Inapoi. Da, am revenitcu intelegerea profunda a Adevarului. Cu intelegerea profunda a gesturilor,simbolurilor si ritualurilor crestine. Am inteles ca in orice directie ai mergein credinta ta, la un moment dat te plafonezi. Ok, aici meditez sa imicontrolez gandurile si o sa fiu mai linistit. Sau aici fac o asana si o sa ammai multa elasticitate, o sa fiu mai sanatos si etc. Dar care este scopulultim? Iluminarea? Ok… bun raspuns. Dar ce este iluminarea??? Doar un conceptabstract pentru cei mai multi. Pe cand noi, daca ne-am cunoaste religia inprofunzimile ei, am intelege cat suntem de norocosi, ca avem totul pe tava,numai ochi sa vedem nu avem. Daca am trece de primul nivel de intelegere alBibliei, ni s-ar revela toate adevarurile, din toate celelalte cai spirituale.Nu contrazice Biblia nimic (mai putin partea cu reincarnarea, care simt eu canu este benefica a fi confirmata, pentru ca si asa este putina credinta inlume). Haideti sa va dau si niste exemple, ca sa intelegeti despre ce vorbesc.

1. Importanta realizarii “sinelui”: “Podoabavoastra sa nu fie podoaba de afara, ci sa fie Omul ascuns al inimii, in curatianepieritoare a unui duh bland si linistit, care este de mare pret inaintea luiDumnezeu.”

Petru 3:3,4

2. Tot universul se mobilizeaza pentruindeplinirea dorintelor noastre: “De alta parte, stim ca toate lucrurilelucreaza impreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, si anume spre binelecelor ce sunt chemati dupa planul Sau”

Romani 8:28

3. Puterea prezentului: “Nu va ingrijorati deziua de maine, caci ziua de maine se va ingrijora de ea inasasi.”

Matei 6:34

4. Importanta pastrarii unei stari mentalepozitive atunci cand apar problemele (legea atractiei):

“Sa priviti cu o mare bucurie cand treceti prinfelurite incercari, ca unii care stiti ca incercarea credintei voastrelucreaza. Rabdare.”

Iacov 1:2,3

5. Efectele cuvintelor asupra celor din jur (cumsunt prezentate si de Masaru Yamoto in “Apa”): “Nici un cuvant stricat sa nu vaiasa din gura; ci unul bun, pentru zidire, dupa cum e nevoie, ca sa dea harcelor ce-l aud.”

Efeseni 4: 29

6. Importanta transformarii mentale: “Sa vainoiti in duhul mintii voastre, si sa va imbracati in omul cel nou,facut dupa chipul lui Dumnezeu.”

Efeseni 4:23,24

7. Evolutia constantape drumul realizarii sinelui: “De aceea, noi nu cadem de oboseala. Ci chiardaca omul de afara trece, totusi omul nostru din launtru se inoieste din zi inzi.”

Corinteni 4:16

8. Puterea conexiunii la divinitate: “CaciDumnezeu nu ne-a dat un duh de frica, ci de putere, de dragoste si dechibzuinta.”

Timotei 1:7

9. Indumnezeirea prin iubire: “Daca ne iubim uniipe altii, Dumnezeu ramane in noi, si dragostea Lui a ajuns desavarsita in noi.”

Ioan 4:12

10. Lipsa caii de mijloc: “Stiu faptele tale: canu esti nici rece, nici fierbinte. O, daca ai fi rece sau in clocot! Darfiindca esti caldicel, am sa te vars din gura Mea.”

Apocalipsa 3: 15, 16

Si lista poate continua la nesfarsit. Atentia sidorinta de a intelege este cheia ce descuie toate sensurile scripturii. Darcitind curat, fara ego-ul care sa eticheteze si sa interpreteze. Sa lasicuvintele sa intre in tine si sa te lumineze. Este o lectura dificila, insa nuexista nici o carte mai completa cu instructiuni de viata si de devenire.

CARE ESTE DECI SCOPUL ULTIM AL CREDINTEI TALE?Pentru ce crezi ceea ce crezi acum? Cunosti macar finalitatea drumului pe careesti? L-ai aprofundat suficient incat sa primesti acest raspuns, sau temultumesti doar cu o pseudocredinta si un nume? (fie ca este el catolic,ortodox, baptist, buddhist, musulman, evreu, etc.)

Haideti sa va spun ce am descoperit eu. Pai inprimul rand faptul ca biserica nu prea isi face treaba. Asta stim cu totii sine si place sa dezbatem cu patos, sa criticam, sa ridiculizam si sa vorbim derau despre cele sfinte, nu? Foarte rau este ca facem asa. Si mai rau este canici macar nu stim adevarul. Nu stim motivul pentru care ne facem pacatul de avorbi de rau despre oamenii bisericii. De ce nu isi face biserica treaba cumtrebuie? Pentru ca nu ne spune ce trebuie. Pentru ca ne tine in ignoranta.Pentru ca nu vor sa intelegem profunzimile pentru ca atunci ea, biserica, si-arpierde sensul, nemaiavand noi nevoie de mijlocitori.

1. Isus a zis: “Sa calcati pe urmele celor ceprin credinta si rabdare, mostenesc fagaduintele.” (Evrei6:12)Care fagaduinte?

2. “Voi insa nu mai sunteti pamantesti, ci duhovnicesti,daca Duhul lui Dumnezeu locuieste in adevar in voi.” (Romani8:9) Ce este Duhul lui Dumnezeu care ne face “duhovnicesti”(adica ne ridica petoti la rang de initiat)?

3. Isus a spus: “Ce ati invatat, ce ati primit siauzit de la mine si ce ati vazut in mine, faceti. ” (Filipeni4:9) Cum am putea noi sa facem ce a facut Isus?

4. “Adevarat, adevarat zic voua: cel ce crede inMine va face si el lucrarile pe care le fac Eu si mai maridecat acestea va face.” (Ioan 14: 12)

5. “Dar Mangaietorul, Duhul Sfant,pe care-L va trimite Tatal, in numele Meu, Acela va va invata toatesi va va va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu.” (Ioan 14:26)

Nu v-ati intrebat niciodata ce anume reprezintaacel Duh Sfant care s-a pogorat in ziua Cincizecimii (Rusalii) sub formalimbilor de foc asupra capetelor apostolilor? Il vedem in toate icoanele subforma porumbelului de lumina ce imprastie raze asupra sfintilor. Nu v-atiintrebat niciodata de ce harurile pe care Isus ni le-a lasat mostenire prinsfintii apostoli, s-au pierdut? Sau daca intr-adevar s-au pierdut?

Cert este ca in biserici este putin probabil sagasiti acest raspunsuri. Dar la fel de cert este ca in manastiri le puteti gasicu siguranta. Mai exista si astazi sfinti. Oameni la care mergi si stiu dejadinainte ca tu sa vii, tot ce simti si gandesti. Sunt si astazi oameni care auprimit acest Duh Sfant. Si ce este extraordinar este ca NOI TOTI AVEM DREPTULLA ACESTE HARURI. ACESTE HARURI NU SUNT REZERVATE ELITELOR BISERICESTI SAUPUSTINICILOR. ACESTE HARURI LE-A LASAT ISUS PENTRU NOI TOTI, prin porunca pecare le-a dat-o apostolilor in Betania, inainte de a se ridica la cer, aceea dea pleca sa imparta oamenilor harurile si sa ii boteze in numele Sfintei Treimi.

Cum au ajuns asadara acesti oameni sfinti,nascuti la fel ca noi toti, copii obisnuiti, sa faca minuni, sa dea dezlegari,sa citeasca ganduri si sa poata toate in numele lui Isus? Un exemplu estesfantul secolului al XX-lea, Arsenie Boca, a carui putere este incontestabilasi ale carui minuni sunt palpabile, cum ar fi izvorul pe care l-a deviat prinrugaciunea lui ca sa traverseze curtea manastirii Prislop unde esteinmormantat. Cititi biografiile lor. Aflati care este sercetul. Pentru ca NUESTE NICI UN SECRET. Tine doar de dorinta de a intelege si de a aprofunda credintaaceasta care nu ne-a dus nicaieri pana acum si nu ne-a ajutat decat sa obtinemconfuzie si boala. Din cauza superficialitatii cu care am tratat acest aspect.(Va recomand o carte ce vorbeste despre un astfel de om simplu si sfant, care atrait pana nu demult in Atena: Ianis cel nebun dupaHristos)

Am uitat de mostenirea noastra. Ne-am uitatoriginile sfinte. Am tehnologizat si superficializat totul, de la iubire sidreptate, pana la credinta si Dumnezeu. Proorocul David spune in Psalmi caDomnul l-a asezat pe om cu un pic mai prejos de ingeri, iar staretul Tadei,unul dintre sfintii acestui secol care a trait la Manastirea Vitovnita. in Serbia,completeaza, spunand ca Dumnezeu l-a pus pe om stapan peste animale, iar omulsi-a uitat sfintenia si a devenit una cu ele.

Intr-adevar Biserica are lipsurile ei. Dar cinecauta, gaseste. Exista si astazi oameni sfinti, care ii binecuvanteaza pecautatori, care ii privesc numai si le cunosc sufletul, si le dau binecuvantarepe drumul lor. Sa nu confundam biserica cu credinta. Sa nu ne pierdem credintadin cauza strambatatilor bisericesti. Uscaturi sunt in tot locul. Asta nutrebuie sa ne fie obstacol. Acolo unde este credinta, nu exista obstacole in ainainta, in a creste, in a fi demn de Duhul Sfant. Dumnezeu nu este in cer,asteptandu-ne pegatit de judecata. Dumnezeu este aici, in noi, in toti, siimprejurul nostru.

Ieri am vazut o teorie interesanta intr-undocumentar cu titlul “Codul lui Moise”, in care cercetatorii decriptaseranumele sfant “Eu sunt Cel ce sunt” in “Eu sunt Acela, Eu sunt.” Virgula aceeail posteaza pe Dumnezeu peste tot, in tot ceea ce este. In noi si in afaranoastra, in faptele si vorbele si situatiile din jur. Nu putem trai inafara lui. Si tocmai pentru ca o facem, am ajuns in situatii de criza, dedepresie, de haos total si de dezechilibru general. Pentru ca mergem impotrivacurentului. Impotriva naturii noastre divine. In inconstienta.

Mi-as dori enorm ca acest post sa fi miscat macarun milimetru credinta ta. Mi-as dori ca acest post sa te puna sa gandesti tusingur/a, fara a mai judeca prin ochii celor ce ti-au facut cadou credinta lor.Nu exista asa ceva. Ridica-te tu! Cauta tu! Devino constient/a de ce inseamnaceea ce crezi si de cuvintele pe care poate le rostesti in rugaciunile tale.Toate acestea sunt ritualuri magice, a caror forta enorma se declanseaza prinintentie si constienta. E timpul sa incetam a mai demitiza credinta. In acestevremuri cand raul conduce lumea din cele mai inalte functii politice si celemai puternice loje masonice, e timpul sa dam importanta cuvenita acestorritualuri si credintei noastre. E timpul sa le intelegem. Sa fim constienti deceea ce spunem si facem. E timpul sa ne trezim din acest “somnambulismreligios”. Sa devenim ceea ce am fost creati sa fim. Sa lasam energia luiDumnezeu sa ne transforme in acele forme inalte de existenta, care in prezentse incearca a fi mutilate de sistem.

“In lume veti avea necazuri, dar indrazniti, Euam biruit Lumea!”. Asa ne-a lasat vorba Isus. Sa biruim Lumea…. Si putem ramaneacum in liniste, gandindu-ne ce a dorit El sa intelegem noi prin “Lumea” pecare El a biruit-o.

Cu drag,

C.