Consideram ca aceasta Dispozitie având ca obiect „stabilirea unui amplasament unde cetăţenii, în mod individual, îşi pot exprima opiniile politice, sociale şi de altă natură, comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor publice” este un document neconstituţional şi vătămător pentru interesul public al cetăţenilor promovat de catre cele doua asociatii, prin încălcarea Constituţiei şi Convenţiei:

Astfel:

– potrivit articolului 1, alin 3,4 şi 5 din Constituţie: “(alin 3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989 şi sunt garantate.

– articolul 53 din Constituţie care prevede: “ (alin. 1) exerciţiul unor drepturi sau a unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

– Interpretarea eronată a articolului 10 din Convenţia Europeană, în sensul „că orice persoană are dreptul la liberă exprimare”, fără a se impune cetăţeanului ca aceste manifestări să le aibă doar într-un spaţiu special amenajat în acest sens. Cetăţeanul trebuie să aibă posibilitatea de a alege unde doreşte să-şi exprime opiniile şi nu să i se impună un loc anume.

Spre exemplu, punand in aplicare prevederile acestui act, un cetatean despre care putem presupune ca a fost inselat la o Casa de Schimb valutar din centrul orasului nu poate protesta in fata sediului Casei de Schimb valutar ci se duce sa protesteze pe pietonalul de la intersectia strazilor Carpatilor cu Poienelor.

Mai mult, dispozitia nu face referire la locul in care se exprima opinia (spatiu public), ceea ce poate induce ideea ca orice opinii expuse (la locul de munca, la televizor sau acasa) sunt interzise.

APD club Brasov si APC Brasov vor solicita punctul de vedere al Institutiei Prefectului Brasov, institutie abilitata sa verifice de legalitate actele emise de autoritati publice si va solicita Primariei municipiului Brasov revocarea actului, deoarece această dispoziţie încalcă libertăţile fundamentale ale cetăţenilor.

###

comunicat APD Brasov