Am sa prezint in cele ce urmeaza versiunea mea asupra festivalului, totul privit din prisma unui ziartist si a unui simplu spectator deopotriva. Cum era de asteptat, au fost momente care pur si simplu nu mi-au starnit interesul si la care nu am fost de fata ca doar deh!, nu pot fi atotprezenta.

Schema este simpla: la orele amiezii aveam zilnic conferinte cu artistii zilei respective a festivalului, dupa care erau repetitiile la care puteam(sau nu) sa asistam si, in cele din urma, spectacolul propriu-zis urmat de Noptile Albe, in Barul de la Aro Palace, unde se petrecea in tihna cu muzica, de-ale gurii si un acoperis deasupra capului. Recunosc ca pe mine nu prea m-a tentat sa merg la Noptile Albe pentru ca, de cele mai multe ori, dupa o zi intreaga de alergatura, la 1 noaptea capitulam. Mai ales stiind ca a doua zi urma sa am acelasi program. O singura data am mers si am stat putin. Dar n-am putut sa nu observ cate vedete pe metru patrat se gaseau acolo. Catalin Botezatu, creatorul de moda care a asigurat vestimentatia prezentatorilor e un bun exemplu. Era un fel de reuniune a “personalitatilor”.

Dar hai sa incep cu inceputul.

Am inteles inca de la prima conferinta ca noutatea evenimentului este rock-ul si din aceasta cauza multi s-au ingramadit sa se inscrie: peste 100 de participanti din 80 de tari. Preselectie crunta!

Sa ne amintim ca festivalul se mandreste cu nume mari ale muzicii nationale si internationale care au participat si, culmea(!) n-au luat niciun premiu la acea vreme. O sa dau doar 2 exemple: Christina Aguillera si Julio Iglesias.

Anul acesta am avut un Cerb cu adevarat special pentru ca s-au implinit 40 de ani de la lansarea festivalului, aceasta fiind cea de-a 16-a editie si… n-a plouat! Da, da, desi a fost primul an in care TVR-ul a pus la dispozitia presei pelerine de ploaie, am avut parte de o vreme excelenta!

Nico, Marcel Pavel, Paula Seling, Luminita Anghel, Gabriel Cotabita, Doru Tufis, Nicola, Aura Urziceanu, Monica Anghel, Angela Similea, Laurentiu Cazan… pe toti i-am cunoscut. Oameni de exceptie, oameni cu talent, dar cel mai important, oameni cu viata in ei. Adevarati profesionisti pe scena, oameni simpli in culise. “Fiecare va canta cu fiecare dintre noi”, anunta Paula Seling cu o zi inainte de marele eveniment. “Ne simtim ca intr-o mare familie!”. Asa a si fost: pe scena au cantat cu totii, de la mic la mare, intr-un sincron perfect.Ceea ce mi s-a parut foarte ok la ei e ca la conferinta pareau niste oameni de toate zilele, cu nimic iesit din comun, glumeau, radeau cu noi si de noi, adica de intrebarile prostesti pe care le puneau unii dintre ziaristi. Am stat de vorba cu ei, am aflat de la fiecare vrute si nevrute(mai ales nevrute, ca intrebarile ziaristilor erau de toata jena uneori, preferau sa pastreze intrebarile interesante pentru interviurile “in private”).

Concurentii din prima zi mi-au parut cei mai dezghetati. La conferinte am avut parte de un show veritabil, mai ales datorita celor doua trupe din extremitatile mesei, Nicole Jane versus Crash!. Ne intorceam cu totii capul ba la stanga, ba la dreapta: “Andrii Popa” sau “Dac-ai sti”?! Funny thing!

Ca suveniruri, cu totii au venit cu idei care mai de care mai curioase: de la poze, amintiri, papusi romanesti la bere autohtona, skateboard-uri, sutiene si papanashi!

Pe scurt, Cerbul de Aur 2008 se poate identifica in cateva cuvinte-cheie: organizare, detaliu, munca si talent. Cel putin asa l-am vazut eu. Si rezultatul a fost pe masura.

  • Ziua I : 3 septembrie, miercuri

Soare, frumos!

Am aflat cate ceva despre Los Vivancos, cei 7 frati dansatori de flamenco.

I-am cunoscut la conferinta, ne-am pozat cu ei, normal!!

“Vulcanii”, cum isi spun ei, sunt unici in Spania si sunt toti casatoriti, dar cu dansul 😉

Dansatori de mici, au facut atmosfera in prima seara de la Cerb, dupa prestatia concurentilor. Dar hai sa revenim la concurenti.

Din prima seara mi-au placut foarte mult cei de la Nicole Jane. Piesa romaneasca “Dac-ai sti” a mers ca unsa! Poate si pentru ca sunt fana Directia 5. Cei trei baieti chiar meritau un premiu si sunt convinsa ca nu e doar parerea mea. Au niste voci super, i-am ascultat si fara fondul sonor si ….they sound really good!:)

Ei bine, si ceilalti 9 concurenti au prestat bine, in felul lor, ca n-au fost faze penibile gen caderi de pe scena sau sa-si piarda vocea…Insa revin la ideea mea, ca primii concurenti au fost si cei mai buni. Dintre ei, doar Annamari Dancs a luat premiu(de Popularitate). Greseala ei a fost, dupa mine, ca a salutat in maghiara desi reprezenta Romania…

· Ziua II: 4 septembrie, joi

Cea de-a doua seara a debutat cu o alta serie de participanti, tot 10 la numar, ca in fiecare seara, putin mai relaxati decat predecesorii lor. Sincer mi-au placut tripletii de la 3nity cu a lor piesa “Say something”… Cine e de acord cu mine mainile suuuus! Doar nu degeaba au primit Premiul Special al Juriului! Formula era inedita, vocile se sincronizau perfect si aveau look-ul de latino-loveri…Fetelor, nu vedeati triplu!

De Natalia Rodriguez ce sa mai spun? Pe langa faptul ca am vazut-o in public aplaudandu-i de zor pe compatriotii ei din Spania, Los Vivancos, pot spune ca a avut un recital cu impact asupra publicului, dar nu si asupra mea. Nu m-a impresionat in mod deosebit…Ok, parere proprie!

A urmat recitalul lui Stefan Banica Junior. Intr-adevar, a reusit sa ridice publicul in picioare, a lacrimat la piesele cu si despre tatal lui, iar Andreea Marin il sustinea din public. Ce poate fi mai dragut de atat? Nu ma omor dupa piesele lui, dar m-a surprins(in bine, normal…) videoclipul in premiera “Danseaza baba”.

Poate ar fi cazul sa-mi dau cu parerea si despre Razvan Krivach, castigatorul Trofeului Cerbul de Aur 2008. probabil va intrebati cu totii: de ce “Victoria scaunului”? Raspunsul tine doar de aprecierea personala: la recitalul lui Razvan mi-a atras atentia Impresionanta piramida alba, din material textile in care un tip scria ceva, manuia o chitara si se juca naiv cu un scaun. And the point is…? Mi s-a soptit apoi ca semnificatia acelei scene era in deplina concordanta cu versurile lui Krivach si ca urmarea o transmitere mai eficienta a mesajului piesei. Cam incurcat. Hai sa nu fiu rea si sa recunosc totusi ca piesa a fost frumoasa, dar de aici si pana la trofeul Cerbul de Aur 2008 era cale lunga!

A, da! Fluturele mare, din acelasi material textil, a fost un alt centru de greutate pe scena festivalului. Cum am putut uita fluturashul?!

· Ziua III: 5 septembrie, vineri

Da! Superba prestatia celor de la Biondo! Auzisem de ei anterior dar in Piata Sfatului impactul a fost de 10 ori mai puternic. Din pacate, se pare ca ei sunt condamnati la locul II: si la Eurovision, si la Cerb. Desi ar fi meritat din plin trofeul, nici Cerbul de Argint nu e de ignorat. Toata stima pentru ei!

Tony Poptamas & Desperado…destul de buni baietii, desi poate nu le-as fi dat trofeu, sa fi fost in locul juriului. Muzica lor e de relaxare, Tony are o voce calma si cu influente country, as zice eu 😉

Cam atat merita puricat in ceea ce priveste cei zece concurenti din cea de-a treia zi…. Restul nu mi s-au parut extraodinari. Subliniez: parere strict subiectiva.

Au urmat recitalurile. Despre Horia Brenciu prefer sa nu comentez. Nu a fost pe gustul meu, eu zic ca se pricepe mai bine la emisiuni, din alea in care anunta adrese de mail cu coada de maimuta. L-am vazut azi-dimineata la un matinal si parea multumit de recitalul lui. Daca tu zici, Horia…!

Insa la Ruslana nu ma abtin! A fost favorita mea la festival. Prezenta scenica, simplitate in caracter si voce…dar ce voce! Am ramas cu totii uimiti de stilul si firea ei. Sincer, eu n-am mai vazut pe cineva care sa filmeze publicul cu camera video personala in timpul concertului. La conferinta a facut la fel. Si-a scos camera din geanta cu o naturalete iesita din comun si ne filma pe noi cum ne “manifestam” in aplauze. E foarte nebunatica ucraineanca! Wild, asa cum zice ea. Chiar ea spunea ca stilul ei este unul exotic din Muntii Carpati. Unde mai pui ca toate videoclipurile ei sunt filmate in Miami! Asa da!

A urmat, in cea de-a patra zi de festival(sambata, 6 septembrie), finala si apoi Gala Laureatilor pe care le-am urmarit de la televizor, din confortul casei mele motiv pentru care n-am sa incep acum un alt capitol pentru aceasta zi.

S-a incercat un suspans inainte de anuntarea castigatorilor, perioada in care i-am vazut pe sticla pe Querida si queridul ei, respectiv Oana Zavoranu si al ei Pepe, precum si alte personalitati.

A fost o surpriza pentru mine sa aflu ca trofeul Cerbul de Aur 2008 ramane la noi, desi vazusem cu totii ca prezentatorii sustineau subtil aceasta idee. Tocmai de aceea, recitalul Simply Red a trecut neobservat pe langa mine preferand sa ma antrenez in dezbateri cu prietenii. My bad!

De aici, apele festivalului au inceput sa se linisteasca. Am avut parte apoi de 2 zile de folclor si de muzica lautareasca unde am remarcat cu uimire ca locurile au fost ocupate aproape complet, ce-i drept, de catre varsta a doua si a treia.

In concluzie, Cerbul de Aur a avut si bune, si rele, dar totul este interpretabil. Parerea mea nu e neaparat cea corecta. Te invit sa ma contrazici! Daca ai si cu ce…

Redactor: Raluca Tofan