Intri inauntru si observi peretii frumos zugraviti, pe jos un linoleum de bun gust si ai impresia ca esti intr-un loc profesionist.

Intr-adevar oamenii care lucreaza acolo sunt profesionisti, cel putin unii dintre ei.

Dar, pentru ca exista un \”dar\”, dupa cum spunea si inca spune o profesoara apropiata de sufletul meu, gradul de civilizatie al unui popor se observa dupa cantitatea de sapun folosita anual. Ca orice om, ai anumite nevoi fiziologice. Intrebi calm unde sunt grupurile sanitare. Esti indrumat spre ele. Deschizi usa si observi modernul in senzorii de miscare ce declanseaza luminile. Barbat fiind, intri spre sectiunea dedicata noua.

De cum deschizi usa, te izbesc doua lucruri, calitatea si rafinamentul obiectelor sanitare scumpe si finetea faiantei de pe pereti pe de o parte, si mirosul pugnant de toaleta din gara pe cealalta parte. Iti zici ca deh, se mai intampla si te indrepti spre pisoare. Vezi gravat pe ele un nume strain, de care n-ai auzit niciodata dar iti dai seama de pretul piperat al lor dupa design.

Aici survine problema. Atat sunt de \”straine\” incat au un buton metalic deasupra. Ca orice om curios apesi pe el si observi ca acel buton trage apa. Aici intervine uimirea, daca apa se trage, de unde mirosul?

Si incepi sa te intrebi, cum de nu s-au gandit si cei dinaintea ta sa apese pe acel buton? Oare pe ei nu i-a manat curiozitatea? Oare nu le-a trecut prin cap sa apese pe el? Te uiti in pisoarul de langa si observi spre scurgere ceva galben… si te consolezi cu ideea ca butonul nu s-a apasat singur si din pacate utilizatorul anterior nu l-a apasat. Si ca un cetatean cu simt civic ce esti, apesi tu.

Dupa care repeti operatiunea la grupul sanitar folosit de tine. Te indrepti spre lavoar sa iti speli mainile si te trece un gand bucuros ca cine intra dupa tine nu e nevoit sa suporte mirosul suportat de tine. Si pleci.

Dar partea tragica este ca data viitoare cand intri trebuie din nou sa tragi apa dupa cei dinaintea ta. Si ma intreb, oare nu ar strica un afis de genul \”Dupa utilizare va rugam apasati pe buton. Multumim\” ? Oare si atunci ai fi intampinat de aceeasi \”aroma\” ? Sau oamenii s-ar conforma?

Pana cand voi observa in toalete de lux asemenea afise, va urez spor in a trage apa dupa cei care prea grabiti fiind au neglijat acest lucru.