Cine e trupa ShowTime?

Trupa ShowTime înseamnã: Mihai Bobonete – Bobo-, Tiberiu Stãvar – Tibi-, Cristian Dumitru –Cristi- şi Cãtãlin Bordea- Bordea. Patru bãieţi care fac stand-up comedy, un stil de comedie relativ nou la noi în ţarã! De când facem asta? Pãi de când a apãrut genul ãsta în România. Acum trei ani şi jumãtate. Practic, noi şi trupa DeKo suntem pionierii acestui stil la noi. Iniţial am fost câţiva bãieţi care fãceam chestia asta, în Café Deko, fãrã sã ştim cã se numeşte stand-up. Şi asta probabil ne-a ajutat, pentru cã în felul ãsta am fãcut treaba pur româneşte. Ceea ce, de data asta, e de bine! Probabil cã dacã eram foarte conştienţi de stil, inevitabil am fi încercat sã imitãm, oarecum, stilul american şi stand-up românesc ar fi însemnat- probabil zic- o mânã de imitatori. Ceea ce nu e cazul acum!

Trupa ShowTime s-a înfiinţat în vara lui 2006 dupã ce Bobo s-a retras din trupa DeKo şi ne-a cooptat şi pe noi ceilalţi. Era nevoie de încã o trupã pentru cã deja ne strânseserãm prea mulţi. Cam în acelaşi timp s-a mai format o trupã, Aristrocraţii. Tot din DeKo provin şi ei. Din pãcate, ei nu prea au pus accent pe partea de promovare şi nu prea mai fac stand-up. Spun din pãcate, pentru cã, deşi poate pãrea ciudat, noi chiar ne dorim sã fie cât mai mulţi oameni care sã facã stand-up. Numai aşa putem dezvolta stilul ãsta. Imagineazã-ţi ce s-ar fi întâmplat dacã ar fi existat doar 3 SudEst şi Voltaj. Azi nu am fi avut industria muzicalã în România! Corect? Exact aşa şi în stand-up. Avem nevoie de cât mai mulţi pentru a ne face auziţi! ( Tibi )

Care a fost una dintre cele mai mari provocãri ca şi membru într-o trupã de stand-up?

Fac stand-up comedy încã de acum- aproape- patru ani. Pot spune cã fiecare show reprezintã o mare provocare pentru mine. Fiecare show are o miza importantã. E adevãrat, cã în aceşti patru ani am fãcut stand-up în faţa a mai multor categorii de oameni. Au fost seri în care am reuşit sã închei cu succes un show, însã au fost şi seri când am coborât de pe scenã destul de dezamãgit. ( Cristi)

Ce înseamnã totuşi stand-up comedy?

Un om, o scenã, un microfon şi un public pe care omul de pe scenã – stand-up-er-ul/ comediantul- îl face sã râdã, fãrã sã le spunã bancuri sau sã-i gâdile. În stand-up nu se spun bancuri.

Glumele, monologul, textele sau cum vrei sã le spui sunt scrise de cãtre comediant şi fiecare în parte îşi inventeazã singur glumele!

Despre show, pot spune cã e un spectacol în care se vorbeşte pe bune despre: obiceiurile românilor- nunta şi înmormântarea-, expresii şi întrebãri stupide, învãţãmântul românesc, reclame, emisiuni tv, filme porno, industria muzicalã, masturbare, viaţa de cuplu, întâmplãri de zi cu zi sau evenimente de actualitate.

Şi pentru cã este un spectacol de stand-up comedy, uneori au loc şi dialoguri spontane cu publicul sau improvizaţii. Toate, însã, prezentate astfel încât sã stârneascã râsul audienţei. Defapt, ce propunem noi? O searã puţin altfel, cu mult umor, un spectacol fãrã inhibiţii, fãrã cenzurã, pur şi simplu, despre viaţã! ( Tibi)

Existã o categori de oameni/ evenimente la care faci referire cel mai des în show-urile tale?

Da existã… toţi oamenii care sunt sau devin tâmpiţi la un moment dat prin ceea ce fac sau au fãcut… mai ales cei din lumea asta mondenã pentru cã ãştia nu sunt ceea ce par şi încearcã din rãsputeri treaba asta. Şi mai ales cã nu au deloc simţul penibilului.( Bordea)

Ce calitãţi îi sunt necesare unui tânãr ce vrea sã facã stand-up? Sau ce defecte?

Pãi în primul rând clar trebuie sã aibã un simţ al umorului foarte bine dezvoltat. În al doilea rând trebuie sã poatã avea o gândire liberã şi întotdeauna sã vadã şi cealaltã parte , partea comicã, a oricãrei situaţii. Toate defectele sunt binevenite cu condiţia sã poţi face calitãţi din ele în faţa microfonului.

Aş vrea însã sã fac o precizare: dacã ai umor în faţa prietenilor tãi, crede-mã nu înseamnã cã poţi face stand-up comedy! ( Cristi)

Ai un sfat pentru publicul ce vine la spectacolele voastre?

Sã fie viu, sã aibe reacţie. Sã aplaude, sã râdã, sã huiduie dacã nu le place, sã aibe reacţie, repet. Sã nu stea ca la teatru, cuminte în scaunul lui ca sã nu-l şâşâie vecinul! De aia se şi ţin spectacolele în cluburi şi nu în teatre. La club eşti la masã cu prietenii tãi, bei o bere, fumezi o ţigarã în timpul show-ului, mai dai şi o replicã din salã… mie mi se pare cã e mult mai mişto aşa. Suntem ca la o petrecere între prieteni. Oricum dupã show se lasã cu muzicã, dansuri, bãute, prietenii. Apropae întotdeauna show-ul nostru este defapt începutul unei superpetreceri care ţine pânã spre dimineaţã. Şi asta e foarte tare! Şi de aia spun cã stad-ul-ul rãmâne un spectacol de club! ( Tibi )

Prin ce oraşe ţi-ar plãcea sã ajungi cu trupa?

Mi-ar plãcea sã ajung în Botoşani pentru cã e oraşul meu natal şi aş vrea sã vãd cum rãspund moldovenii de acolo la ce facem noi… nu este exclus sã ne luãm bãtaie dar pânã la urmã arta cere sacrificii. ( Bordea)

Cum ai descrie viaţa de actor? In afarã de ziua vesel, noaptea trist…

E adevãrat cã cea mai popularã descriere a unui actor e aceasta ziua vesel noaptea trist…sau invers…

Ce e un actor şi ce vrea sã spunã? Un biet trecãtor cu o tigarã în mânã. Aşa cum bine rãspund aceste versuri. Sunt foarte multe de spus despre viaţa de actor. Sunt foarte multe lucruri pe care cei din salã nu le ştiu despre un actor. In spatele a ceea ce un spectator vede se ascund multe ore de repetiţii, stres, ambiţie, nervi ş.a.m.d.! Insã ceea ce conteazã este ceea ce spectatorul care a plãtit, vede.

La un moment dat chiar mi-a zis un prieten: auzi dar tu de ce nu-ţi gãseşti şi tu o meserie? Sã munceşti şi tu ca toţi oamenii? Evident cã i-am rãspuns: am o meserie, sunt actor. Dar el a continuat. Hai mã ce aia e meserie?

E adevãrat. Nu e o meserie. E mai mult decât o meserie. Orice actor e om simplu însã nu orice om simplu poate fi actor. In concluzie, existã douã genuri de oameni: cei ce spun cã a fi actor e frumos…dar e greu; şi cei ce spun cã a fi actor e greu…dar e frumos! Am ales sã gândesc în cel de-al doilea fel. ( Cristi)

Ce ai recomanda unui tânãr dornic de a deveni un actor celebru?

Sã munceascã foarte mult, sã facã dragoste cu Sergiu Nicolaescu şi mai ales …sã dea la teatru. ( Bordea)

La final, câteva repere personale…?

Sunt Cristian Dumitru, am terminat o facultate de teatru şi fac stand-up comedy de aproape patru ani! Mamã, cum sunã asta. Parcã aş fi în salã la alcoolicii anonimi, în mijlocul unui cerc de alcoolici cu o mânã ridicatã! Mã puteţi contacta la adresa de email: clyde_al_007_lea@ yahoo.com .

Despre mine probabil cã e bine sã mai ştiţi cã pe Internet sunt cunoscut ca fiind neuronu pentru cã am un blog cu numele ãsta. Blog de unde puteţi afla mai multe despre stand-up-ul românesc şi chestii personale, bineînţeles. Aşa cã dacã sunteţi interesaţi de stand-up comedy în general şi de trupa ShowTime în special, vã aştept şi pe http://neuronu.nabelea. com . Iar dacã vreţi sã-mi transmiteţi ceva în mod special o puteţi face pe id-ul de messenger tibi_stand_up .

Sunt un moldovean tare de treabã, beau mult, iubesc şi fac foarte multe compromisuri…dacã vreţi sã mã gãsiţi intraţi pe blogu` lui Tibi…neuronu.

Stând de vorbã cu ei nu puteam sã nu remarc modul deschis de a vorbi şi mai ales plãcerea de a vorbi. Dacã vrei sã te convingi, îi poţi vedea şi tu vineri, în clubul Scena. Plãteşti totuşi 10 la intrare. Deh, transportul pânã la Braşov costã!