Cu ce se ocupă firma ta?

Firma se ocupă cu creaţie audio, de la coloane sonore pentru prezentări interactive, muzică pentru jocuri de mobil, până la coloane sonore pentru jocuri de PC/ Xbox/ etc, voice-over-uri cu actori profesionişti etc. In principiu ne ocupăm cu tot ce ţine de sunete, scopul fiind ca în câţiva ani de zile să trecem la muzica de film.

Cum s-a născut ideea ta?

Pur şi simplu iubesc sunetele, iubesc să fac muzică şi iubesc să pot induce o anumită stare doar prin intermediul muzicii şi al sunetelor. Şi, cum avem o singură viaţă de trăit, am hotărât să transform pasiunea pentru muzică în chiar viaţa mea. Astfel s-a născut în decembrie 2006, Sound O\’Clock Studios- www.soundoclock.com .

Câţi sunteţi în echipă?

Aici depinde de proiect, majoritatea proiectelor le fac eu singur, dar există şi cazuri în care lucrez cu încă o persoana. De preferat e să fie câţi mai puţini implicaţi în procesul de creaţie deoarece cu cât sunt mai mulţi, deşi pot apărea mai multe idei bune, există tendinţa de a se isca certuri. Pentru proiecte mai complexe, colaborăm cu alte firme specializate, în funcţie de ce avem nevoie.

Ce proiecte ai în derulare în prezent?

Asta nu pot să spun din cauza clauzelor de confidenţialitate. Pot doar să spun că în curând o să încep lucrul la o coloană sonoră pentru un joc de PC ( iniţial, etapa jocurilor de PC trebuia să înceapă în al doilea semestru al anului 2007, dar îmi place să mă menţin înaintea "programului" )

Cât ai investit până acum în firma ta?

Nu vreau să dau o sumă exacta ( ştii că nu prea se vehiculează public sumele de genul acesta ), dar pot să-ţi spun că în martie 2007 o să fim deja pe profit.

Care sunt principiile după care te ghidezi în viaţă, dar în afaceri?

Cu trei ani în urmă, am dat accidental peste o frază rostită de Jim Clemmer ( un orator de renume), care a spus aşa: "Only through knowing who we are can we change where we are going". De-atunci, am adoptat fraza respectivă ca principiu fundamental: într-adevăr numai cunoscându-te pe tine cu adevărat poţi să-ţi schimbi drumul în viaţă, locul unde poţi ajunge.

În afaceri, e foarte important să-ţi cunoşti clientul şi să lucrezi cu el cât de aproape poţi pentru a-i putea da exact ceea ce îşi doreşte. Tratează-i pe alţii aşa cum vrei să te trateze şi ei pe tine. Până acum a funcţionat bine. Adevărul este că străinii au şi o altă mentalitate despre muncă: o preţuiesc şi o respectă mult mai mult decât o facem noi în România ( mă refer bineînţeles la munca altuia).

Cum e cu concurenţa?

Pot să-ţi vorbesc doar pe plan extern, având în vedere că până acum am lucrat exclusiv pentru străini. Este o piaţă în continuă dezvoltare, sunt extrem de multe persoane care vor să facă aşa ceva, unele la un nivel mai slab, altele la un nivel mai profesionist. În mod categoric, oferta este cu mult mai mare decât cererea şi din cauza aceasta e destul de greu să intri pe piaţă.

Pe lângă firmele specializate în domeniu, sunt cel puţin de două – trei ori mai multe persoane care lucrează ca freelanceri, chiar şi gratis, doar pentru a-şi vedea numele în genericul jocului/ filmului respectiv. Nu m-aş risca neapărat să fac o estimare, dar raportul cerere-oferta este cel puţin 1-15 ( sincer să fiu, cred că este cu mult mai mare, dar nu am date concrete, mă bazez doar pe observaţiile personale ).

Ce părere au părinţii?

Parinţii mă susţin 100% şi sunt conştienţi că sunt destul de matur cât să-mi aleg singur drumul pe care să-l urmez, şi au încredere că o să reuşesc deşi am doar 23 de ani. Totul se rezumă de fapt la ambiţia şi la încrederea pe care o ai în tine, iar lucrurile acestea se vor vedea sau nu la fiecare persoana în parte.

Un sfat pentru cei pasionaţi de “a fi patroni”?

Să lase orice temeri deoparte şi dacă au încredere că pot face ceva, să se apuce acum. Merită 200% să intri într-o asemenea lume în care să munceşti pentru tine şi să faci ceea ce îţi place, pentru că ai atât satisfacţia profesională cât şi satisfacţia financiară, şi poate ce-i mai important, satisfacţia personală. Adevărul e că e chiar este foarte plăcut. Mai ales când vezi cum începi să te ridici încet- încet. Te simţi bine.

Ii zâmbesc uşor apoi închid fereastra. Andy a reuşit deja să poată trăi fără a da socoteală zilei de mâine. Nimeni nu îi poate fura puterea de a visa şi pasiunea de a trăi prin muzică.

E chiar dispus să împartă din experienţa sa cu alţii. Poate fi găsit la adresa andy.vasilescu@soundoclock.com . Sau, poate, pe o stradă, în Bucureşti, într-o zi însorită, alergând cu bicicleta…