Aproximativ o mie de localnici au ramas in urma apelor sub cerul liber, fara nici o sursa de hrana, de apa sau caldura. Au lasat in mijlocul apelor revarsate tot ceea ce au strans in urma mai multor zeci de ani de munca. Femei cu copii in brate stau acum in tabara de corturi amenajata de armata. La doua sute de metri departare, in mijlocul apei unde pana nu demult erau casele lor, se mai vede o mica parte din turla bisericii. Din camioane se descarca haine si mancare, ajutoare trimise de oameni din toata tara, care au inteles ca in aceste momente gestul lor reprezinta singura modalitate se a-si exprima solidaritatea. In aceasta atmosfera apasatoare i-a gasit Noaptea Invierii pe oamenii din Rast.

Intr-un cort alb, luminat de reflectoare, a fost improvizat un altar. Mai multe icoane vechi de lemn atarnau pe suporturile de fier ce sprijineau cortul, dand impresia unei mici bisericute. De jur imprejur camerele de luat vederi incercau sa surprinda fiecare gest si emotie a sinistratilor. Mai multe posturi de televiziune au trimis reprezentanti care sa ia oamenilor interviuri, sa surprinda atmosfera din mijlocul evenimentelor.

Slujba incepe cu unsprezece preoti adunati din mai multe localitati vecine, stransi sa se roage impreuna pentru ca apele sa se retraga. Printre acestia si Mitropolitul Olteniei Teofan, venit special ca sa aduca speranta in sufletele oamenilor si sa ii incurajeze. Desi sunt putine cuvintele care ar putea sa schimbe cu ceva situatia, acesta a transmis un mesaj, si anume acela ca suferinta are rostul de a-i face pe oameni sa se indeparteze de grijile lumesti si sa se apropie de Dumnezeu. I-a facut pe oameni sa spere si le-a dat incredere ca tot ce se intampla in aceste momente va avea un final pozitiv.

Oamenii priveau lumanarile aprinse cu ochii in lacrimi. Un reporter il intreaba pe unul dintre localnicii mai in varsta: “Ce asteptati de la acest Paste?”. Dupa mai multe secunde de gandire acesta raspunde: “Sanatate si puterea sa o luam de la inceput.” Probabil faptul ca au muncit din greu toata viata i-a intarit pe acesti oameni simpli. Au putere si vointa sa ia de la inceput totul, si mai mult decat toate acestea, au credinta ca Dumnezeu ii va ajuta sa isi recladeasca viata, casele si biserica. Cu toate ca nu le-a mai ramas nimic, se pare ca speranta este cea care ii tine in picioare pe oamenii de aici, care stiu ca asa cum au reusit prima data, vor reusi din nou sa refaca ceea ce le-a luat apele Dunarii.

Dupa slujba, pe campul ce se intinde langa tabara de corturi, voluntarii de la Liga Crestina a Municipiului Bailesti au ajutat la amplasarea meselor cu mancare traditionala de Paste. Lumanarile aprinse pe mese, in intunericul noptii pareau ca strajuiesc hotarele dintre lumea aceasta si cea de dincolo. Era liniste, oamenii mancau cu gandurile pierdute probabil printre apele care erau acum ascunse de noapte.

Armata si Mitropolia Judetului Dolj au facut ca in Noaptea de Inviere sinistratii din satul Rast sa aiba lumina. Cu o zi inainte, Gigi Becali a vizitat satul, trimitand 2 tiruri cu ajutoare si oferind bani celor pe care i-a intalnit in drumul sau.

Autoritatile au promis ca imediat ce apele se vor retrage va incepe si reconstructia caselor. Ce le ramane insa de facut oamenilor pana atunci? Doar sa astepte in liniste, sa spere si sa se roage. Cu alte cuvinte, sa se apropie din nou de Dumnezeu.