Protagonistii acestei seri Ceaikovski sunt dirijorul Meir Minsky si violonistul Dragos Mihail Manza. Ei va propun spre auditie : Uvertura “Hamlet “ op.67 –lucrare compusa in 1888 ca urmare a unei scrisori primite de la actorul Lucien Guitry si care ii cerea lui Ceaikovski sa compuna muzica pentru aceasta piesa de teatru ; Concertul pentru vioara si orchestra in re major, op.35 compus in 1878 la Clarens , Elvetia si dedicat mai intai creatorului scolii violonistice ruse L.Auer care refuza sa-l cante din cauza dificultatilor tehnice si mai apoi violonistului Brodski ce-l va canta in prima auditie la Viena in 1879 ; Simfonia “ Manfred “ op.58 , o lucrare rascolitoare despre lupta omului pentru un ideal in imprejurari potrivnice.

Meir Minsky s-a format ca muzician in cadrul Academiei de Muzica “Rubin” din Ierusalim studiind dirijatul si compozitia. A urmat cursuri de perfectionare la Academia “Santa Cecilia”( Roma ), Hochschule fur Musik ( Koln ), Teatrul “ La Fenice”( Venetia). In 1977 a fondat Orchestra “ Sinfonietta de Paris “. In 1979 a fost numit director muzical al Orchestrei “ Metropolitan Arts “ , iar in 1983 a debutat la Berlin cu o prima auditie a Simfoniei a-III-a de Bruckner. A dirijat orchestre din Munchen, Tokyo, Chicago, Paris, Milano, Roma, Bonn, Basel, Varsovia, Bucuresti , Bruxelles si in aceasta seara il veti putea vedea la Brasov.

Dragos Mihail Manza este un tanar violonist, in prezent elev la Colegiul National de Arta “Octav Bancila “. A dovedit de timpuriu aptitudini pentru vioara cantand de la 6 ani . Pentru talentul sau a fost rasplatit cu numeroase distinctii printre care putem aminti : Premiul I la “ Jeunesses Musicales” –Bucuresti ( 2001 ), Premiul al-III-lea la Concursul “Ludwig Spohr “-Weimar-Germania ( 2001) , Trofeul “ Lira de Aur “ –Suceava ( 2003 ) sau Premiul special al Fundatiei “ Ion Voicu “ la Concursul Intrnational “ George Enescu” –Bucuresti ( 2005 ). Compozitorii sai favoriti sunt Mozart, Bach, Ceaikovski, Paganini, Prokofiev si pe care ii considera geniali in felul lor “ fiecare poate sa-ti placa in diverse momente, in functie de starea sufleteasca “.

Meir Minsky si Dragos Mihail Manza vin fiecare cu sensibilitatea sa si cu bucuria de a canta in fata publicului brasovean lucrarile unui compozitor care vedea muzica asemenea unei spovedanii.Asadar , un program Ceaikovski interpretat de artisti contemporani in aceasta seara la ora 19 in Brasov la Cercul Militar.