Considerat o necesitate, un gest de recuperare a memoriei culturale DVD-ul “ Brasovul de odinioara” este o initiativa a presedintelui Consiliului Judetean Brasov-Aristotel Cancescu : “ Ma bucur ca am reusit sa prezint primul film despre Brasovul vechi, Brasovul de odinioara. Este o dorinta a mea mai veche, de circa zece ani, pe care am reusit sa o pun in practica abia acum impreuna cu colectivul de la Mix TV”.

DVD-ul “Brasovul de odinioara “ face parte dintr-un proiect mai amplu care va mai include lansarea unui film despre cetatile si zonele sasesti din centrul tarii la inceputul anului viitor. “Brasovul de odinioara “ este un film muncit, “ perfectibil “ dupa cum declara A.Cancescu si pentru realizarea lui s-au folosit imagini din Arhiva Nationala de Filme, dar s-a apelat si la arhivele de la Viena si Budapesta. Filmul va fi tradus in germana, maghiara, engleza, franceza si urmeaza sa fie comercializat pe piata brasoveana, menirea lui principala fiind aceea de a vorbi despre potentialul turistic enorm al orasului si judetului Brasov.

Cele 32 de minute ale filmului te poarta pe aripile povestii in atmosfera speciala a locurilor de altadata.Pe nesteptate in fata ochilor ti se deschide o lume in alb si negru unde totul este altfel decat stii. Filmul este construit pe ideea transferului intre trecut si prezent , cel care face acest schimb intre planuri fiind Radu Stefanescu. E interesant sa afli ca la Brasov a existat un Targ al Graului, un Targ al Cailor sau ca data construirii unei biserici ca Sf.Nicolae nu se cunoaste cu exactitate, dar se presupune ca Bula papala de la 1495 care indica existenta unei biserici pe aceste locuri se referea la Sf.Nicolae. Numele pietelor si strazilor nu sunt intamplatoare, ele vorbesc despre oamenii si preocuparile lor : Sirul Graului, Sirul Inului, Ulita Fanarului, Targul Boilor, Targul Cailor. Pe masura ce lumea a evoluat la Brasov a aparut si Prima Scoala Romaneasca. Apoi evolutia spirituala a continuat cu aparitia unor scoli devenite ulterior faimoase : Saguna ( a treia scoala medie din Transilvania in 1854 ), Scoala Reala Mesota ( 1888 ), Scoala de Gimnastica, Scoala de Fete.

Brasovul a fost tot timpul un oras european fapt atestat de schimburile comerciale intense cu alte tari astfel incat la 1550 aici puteai gasi marfa turceasca sau de diversitatea preocuparilor oamenilor : la 1798 existau 1227 de ateliere mestesugaresti, 40 de bresle (tesatori, postavari, manusari, fierari ) care aveau printre altele si misiunea de a apara zidurile cetatii atunci cand era nevoie. Dar Brasovul a fost un oras ce a tinut mereu sa-si pastreze traditiile. Mentinerea traditiei Junilor este un exemplu in acest sens.

Dintotdeauna la Brasov oamenii au introdus noi tehnologii, s-au perfectionat spiritual, au mentinut si perpetuat traditiile mostenite. Dar mai presus de orice Brasovul si-a pastrat aerul de demult in ciuda transformarilor, aerul arhaic dandu-i si o anume magie ce nu se regaseste in alte parti.” Brasovul de odinioara “ –o calatorie prin trecutul orasului.