Ce reprezintã 24 ianuarie pentru un istoric? Dar pentru un tânãr ?

Pentru un istoric 24 ianuarie reprezintã una dintre datele marcante în procesul construirii României moderne, unirea principatelor Moldovei şi Ţãrii Româneşti. Pentru un tânãr (nu e cazul meu ) probabil, cã doar o datã pe care trebuie sã o memoreze pentru examenul de Bacalaureat.

Ce crezi cã ar trebui fãcut ca tinerii sã îşi iubeascã istoria ţãrii lor?

In primul rând în şcoli sã se predea o istorie cât mai apropiatã de ceea ce s-a petrecut de fapt. Insã cel mai important lucru mi se pare încercarea de promovare a unor valori naţionale care existã dar nu sunt luate în seamã la ora actualã. Poate aşa tinerii ar deveni şi ceva mai patrioţi.

Cum percepi sentimentul de patriotism la tineri?

Tinerii în general, datoritã unei proaste educaţii oferitã de şcoalã sau pãrinţi şi crescuţi cu calculatorul şi televizorul, nu mai prea au sentimentul de patriotism în ei. Sau cel puţin nu îl pot percepe.

Ce fel de unire are nevoie un 24 ianuarie 2006?

Unirea conştiinţei tuturor românilor. Sã nu mai gândim din prisma faptului cã suntem ardeleni, moldoveni, bãnãţeni, munteni sau olteni, ci a faptului cã suntem în primul rând români.

Cum te-ai îndrãgostit de istorie?

Cred ca am început sã citesc de mic, iar cele mai interesante lecturi mi s-au pãrut cele legate de istoria neamului românesc, începând din Dacia, continuând cu marii domnitori (Basarab I, Mircea, Ştefan, Mihai, Ion Vodã ). Un alt fapt determinant au fost profesorii deosebiţi de exigenţi pe care i-am avut atât în şcoala generalã cât şi în liceu.

Radu, pentru cã Radu Roşca îl cheamã, nu e nici pe departe profesor, nu are nici 50 de ani şi nu este nici plecat din România, locuieşte în Târgu Mureş. E licenţiat, de anul trecut, a Facultãţii de Ştiinţe şi Litere, Universitatea Petru Maior, specializarea Istorie-Englezã. Acum e masterand la Managementul Relaţiilor Internaţionale şi Afacerilor Europene. Viaţa lui continuã sã evolueze spre domenii cât mai diferite. Dar de la bun început şi-a unit pasul cu istoria, cu neamul lui.

Câţi dintre noi simţim unirea? Nu pretind Hora Unirii… Ci unirea cu acest popor. Destin. Cu aceastã Românie. Limbã. Naţiune. Cu acest steag.

Iarba rea din holde piarã!

Piarã duşmãnia-n ţarã!

Între noi sã nu mai fie

Decât flori şi armonie!