Mulţi am alergat adeseori spre lumea virtualã, ca fiind posibilitatea mai accesibilã reuşitei noastre. Dar Ciprian Mihalache a creat o şansã în aceastã lume. A desenat cu pasiune un cer pentru fiecare dorinţã ce vrea sã ajungã cât mai sus. A conturat, cu alte cuvinte, Partidul Digital Nonliniar Român.

Partid…de ce aceastã denumire şi nu asociaţie?

Pentru cã pânã acum tinerilor le-a fost greu sã facã, singuri un partid. S-au împotmolit în asociaţii, organizaţii, sau ramuri ale altor partide. Nu spun cã a devenit mai uşor, dar mãcar noi am avut puterea şi curajul de a încerca. Partidul, în definiţie este o "activitate a claselor sociale, a grupurilor sociale, în raport cu statul, determinatã de interesele şi de scopurile lor". Deci rezultatul dorinţei de a schimba ceva în cadrul unei organizaţii era minim din start.

Noi nu militam pentru interesele unui grup limitat de persoane, ci ale tinerilor în general. Şi ştim cã suntem în stare, ca reprezentanţi ai Erei Complexitãţii, sã schimbãm ceva. Şi o vom face. A cam venit timpul nostru.

De ce …român? Existã vreun alt partid asemanator în altã ţarã?

PDNR-ul nu este un partid exclusivist. Fiind (din câte ştiu eu ) primul Partid Digital, pleacã din start cu un impuls globalizator, universal. Ideea de digital, Internet, nu cunoaşte limite de nici o naturã. Am fost nevoiţi sã specificãm naţionalitatea partidului datoritã scopurilor noastre. În forum se discutã atât politica internã, politica naţionalã, politica internaţionalã cât şi în mod separat politica digitalã, ciberneticã.

Concluzia este ca nu respingem membrii pe nici un motiv, dar este totuşi un partid adresat românilor în special. Aşa cum este un partid de tineret şi se pot înscrie persoane în varsta (cu gândul de a ajuta copiii, viitorul ) la fel de uşor se pot înscrie şi aici persoane de alte naţionalitãţi.

Care e în douã cuvinte ideologia partidului?

Prea mult timp, de-a lungul istoriei, s-a pierdut cu formele de gândire, cu ideologiile. Ideologia PDNR-ului nu este una de tip clasic, liniarã, impunãtoare, faţã de care toţi membrii trebuie sa fie uniformi. Partidul se bazeazã pe puterea de dezbatere şi de decizie a membrilor sãi. Orice idee este supusã analizei, argumentãrii, iar rezultatul este aplicat. Astfel putem deveni o chintesenţã a tot ce este într-adevar bun în alte pãrţi. Putem învãţa, deasemenea, din greşelile tuturor. Ca sã rãspund întrebãrii probabil aş putea rezuma totul ca ideologie "liber dezbãtutã".

Care dintre autoritãţi vã sprijinã?

PDNR-ul este un partid în totalitate independent. În asta constau şi greutãţile noastre în aceste momente de început. Cu puţinã perserverenţã vom depãşi aceasta situaţie fãrã implicare exterioarã. Nu respingem pe nimeni care doreşte sã ni se alãture. În aceeaşi mãsurã nu acceptãm pe nimeni care doreşte sã ne influenţeze cu idei fixe. Structura nonliniarã este, în concepţia noastrã, singura viabilã şi în stare sã iasã din tiparele organizatorice greşite ce se aplicã în prezent în cadrul altor partide.

O luptã împotriva unor reguli tradiţionale, sã spunem?

Tradiţionalismul s-a instaurat fãrã sã îl simţim. Tinerii sunt singurii care au puterea de a observa acest lucru, datoritã puritãţii lor din punct de vedere politic. Originalitatea de cele mai multe ori se naşte din punerea faţã în faţã cu situaţii vechi fãrã a se cunoaşte soluţiile vechi. În momentul în care acestea sunt chiar în faţa noastrã, ba mai mult avem şi dovada nereuşitei lor, nu mai existã dubii.

Cu cine concureaza PDNR ?

"Duşmanii" PDNR-ului în prezent, sunt probabil doar de naturã moralã sau socialã. Luptãm împotriva situaţiei actuale din învãţãmant, din cercetare, din structurile prea slab tehnologizate ale statului. Principalele invesţii ale unei ţãri ar trebui sã fie în educaţie şi în cercetare. Chiar privite din punct de vedere financiar, de business, sunt cele mai rentabile la ora actualã. Ne-am sãturat de exportul de materie cenuşie ce se petrece în jurul nostru. Toţi tinerii de valoare pleacã peste hotare momiţi doar de un viitor mai bun, pe care cred cã suntem în stare sã-l oferim chiar aici.

Ce are acest partid pânã în prezent?

Partidul a existat în mod tacit de foarte mult timp pe Internetul din România, pânã când a fost descoperit şi creionat ideologic în forma actualã de cãtre domnul Ovidiu Bufnilã. Decizia de a-l pune în aplicare am luat-o în urmã cu foarte puţin timp iar concretizarea ei a fost site-ul www.pdnr.ro. Pânã în prezent avem semnale pozitive şi felicitãri din foarte multe direcţii. Cum va continua totul, depinde doar de noi.

Ce ecou pot avea strigãtele doar pe Internet? Şi cãtre cine se strigã?

Datoritã structurii digitale, într-adevar planul nostru principal de lupta este Internetul. Totuşi, nu dorim sã ne limitam la el. Momentan se strigã cãtre tineretul român. Odatã ce ne vom fi format rândurile vom începe sã strigãm la actuala organizare defectuoasã a structurilor vizate, din nou fãrã sã ne limitãm.

Ne vom implica în tot ceea ce înseamnã viaţã politicã în România, ne vom face auziţi, ca tineri, ne vom exprima pãrerile. Vom fi destui şi deci nu vom fi ignoraţi, pentru cã, oricum, dacã nu ar fi fost PDNR-ul, într-un final ar fi reuşit altcineva aceastã organizare, eu, tu, el, sufletul etern al tineretului român.

Ce fel de probleme ale tinerilor are în vedere acest partid? Şi în ce mod acestea vor putea fi rezolvate?

Probleme din timpul facultãţii, de ordin financiar şi problemele de dupã facultate. Lipsa sau proasta plãtire a locurilor de muncã vor fi rezolvate prin creşterea investiţiilor în domeniul cercetãrii şi educaţiei. Precum şi tehnologizarea infrastructurilor de bazã ale societãţii pentru a permite intrarea lor în aceste sectoare.

S-a asociat tineretul cu studenţimea, ori, sunt acum şi studenţi la 40 de ani sau chiar mai mult…

Studenţii de vârste înaintate sunt excepţii remarcabile, dreptul la educaţie este fundamental, nu se poate face o discriminare de vârstã. Totuşi tineretul aflat la prima facultate este vizat sau mai bine zis tineretul cu studiile la zi.

Poate cã nu e nefiresc sã înalţi un zmeu nici la 20 de ani, ca Ciprian. Pentru cã întotdeauna, câţiva, te vor privi cu ochi de pãrinte. Iar alţii se vor bucura alãturi de tine.