La intrunire au participat, din partea asociatiei ACCEPT din Bucuresti, Tudor, Dan si Irina. Accept lupta impotriva discriminarii minoritatilor sexuale, si voluntari ai FJT-ului. Discutia a debutat in jurul orei 18. In primul rand, toti participantii si-au spus numele, varsta si un lucru care nu se vede despre ei. Acest joc de inceput, pe langa faptul ca a ajutat oamenii sa se cunoasca mai bine, a avut si o utlitate usor ascunsa si anume, aceea de a arata ca toti avem si parti care se vad „din prima”, si parti care se observa mai tarziu.

Apoi Tudor a enumerat cateva categorii diferite de oameni. Fiecare din cei prezenti, cand auzea rostit un grup de oameni din care facea parte, isi anunta apartenenta ridicand mana. Firesc, au fost grupuri care aveau mai multi membrii si grupuri care aveau mai putini. Scopul acestui mic „joc”, spun joc pentru ca unele din grupuri au starnit zambete pe fetele participantilor, era de a arata ca toti facem parte din diverse grupuri, unele din ele majoritare, iar altele minoritare.

Lucrurile au devenit „serioase” cand toleranta fiecaruia a fost pusa la incercare. Fiecare din participantii la sedinta au primit o foaie de hartie si un pix. Pe aceasta foaie trebuiau desenate doua cercuri concentrice. Apoi, Tudor a dat exemple de diverse grupuri de oameni, minoritati, majoritati, etnii, persoane publice. In functie de „preferintele” participantilor, grupurile sau persoanele fata de care antipatia era maxima trebuiau scrise in cercul mic. Cele fata de care se manifesta o respingere mai usoara erau scrise in interiorul cercului mare, excluzandu-l pe cel mic. Cu cat era mai mic gradul de respingere, cu atat mai mare era distanta de la grupul respectiv spre cercul mic. Grupurile din care membrul facea parte, fata de care manifesta simpatii sau in preajma carora se simtea bine isi aveau locul pe conturul cercului mare. Colturile paginii erau locurile pentru grupurile fata de care se manifesta indiferenta sau cu care nu au avut nimic de-a face. Fiecare foaie „de exam” era individuala. Apoi, fiecare dintre noi a trbuit sa se gandeasca la grupurile din cercul mic. Si la motivul sau motivele pentru care se manifesta respingere fata de acel grup. Am fost apoi invitati sa spunem ce ne determina respingere fata de persoanele respective. Dupa aceea am zis de ce avem simpatii fata de grupurile de pe conturul cercului mare.

„Incalzirea” se terminase. Membrii Accept au impartit sala, in functie de locurile ocupate in mici grupuri ai caror membrii aveau un subiect de gandire. Iubirea, sanatatea, discriminarea sociala au fost temele de gandire. Pe baza acestor idei, trebuia formulata o intrebare si adresata persoanelor homosexuale prezente. Scopul a fost intelegerea acestor indivizi pentru a-i putea accepta in societate. S-a discutat despre cum au ajuns la concluzia ca sunt atrasi de parteneri de acelasi sex, despre evolutia unui cuplu de homosexuali, despre parerea celor din societate despre ei. Fiecare a adresat ce intrebari a dorit, deoarece intelegerea duce la acceptare.

Problema sanatatii a fost prima „la catalog”. S-a discutat despre problemele bolilor cu transmisie sexuala. Tocmai din acest motiv, Accept a impartit, ma rog, a pus la dispozitia tuturor celor prezenti prezervative. Alta tema a fost iubirea. Vazuta prin ochii heterosexualilor versus prin ochii celor homosexuali. Interesant a fost de auzit ca unele persoane isi descopera orientarile de la o varsta frageda, altii in tinerete, iar unii isi dau seama ca sunt atrasi de persoane de acelasi sex dupa ce isi intemeiaza o familie. De boli cu transmisie sexuala se protejeaza, cu toate ca sunt putini la numar tot isi gasesc jumatatea, dar ce mai acuta problema pe care o au, cel putin in Romania si in tarile din fostul bloc comunist, este integrarea sociala. Despre ea s-a discutat cel mai mult. Cu toate ca legislatia romana sanctioneaza discriminarea sexuala, inca nu a fost nimeni tras la raspundere pentru ca a concediat pe nedrept sau pentru ca a discriminat in orice alt fel un homosexual.

In urma acestei intalnirii am aflat mai multe lucruri despre persoanele homosexuale si despre modul lor de a trai viata. La urma urmei sunt oameni obisnuiti, doar ca au alte orientari. Iar daca noi, ca popor roman, dorim sa demonstram ca suntem atat de civilizati pe cum vrem sa parem, ar trebui sa invatam sa-i acceptam asa cum sunt.

Alexandru Mihalcea