Una dintre aceste religii este Shambhala, necunoscuta pentru cei mai multi occidentali si temuta pentru puterea ei de catre cunoscatorii din Orient.

Shambhala este si un loc, un fel de taram al fagaduintei unde nu pot ajunge decat cei chemati. Drumul catre acest taram este secret si nu li se arata decat celor care ajung la un nivel spiritual superior si sunt pregatiti pentru aceasta treapta. Desi nu apare pe nici o harta, inteleptii numiti ”lama” au o explicatie a existentei ascunse a Shambhalei. Ei spun ca asa cum in stanci vor exista intotdeauna pietre pretioase nedescoperite, la fel sunt si locuri, si drumuri nestiute, in munti, care vor ramane secrete. Shambhala se afla i n Tibet, undeva in locurile neumblate ale Himalayei. Pare a fi o lume paralela, ascunsa intr-o alta dimensiune, imposibil de descoperit pentru exploratori si pentru cei care au curajul sa infrunte inaltimile stancoase.

Mesageri si misionari ai acestei realitati sunt raspanditi in intreaga lume, indiferent de rasa si de nationalitatea careia apartin. Shambhala isi alege oamenii, aratandu-le calea acelor care cred , prin semne, vise si viziuni. Chemarea la Shambhala consta in indemnul: „Kalagiya!” pe care fortele il dau celor alesi.Lama povestesc despre doi cai ce strajuiesc portile Shambhalei, unul de culoare rosie si unul de culoare alba.Atunci cand Cel Binecuvantat se apropie de aceste porti caii incep sa necheze, iar acest nechezat de cai reprezinta un alt simbol al chemarii pe care Shambhala o adreseaza alesilor ei.

Se spune ca multi oameni au murit incercand sa gaseasca locul sfant fara a fi auzit chemarea acestuia. Altii, dintre cei alesi, au disparut in Shambhala urmand sa indeplineasca sarcini importante pentru pentru care spiritul lor a fost pregatit treptat, pe parcursul mai multor vieti.

Acei putini care vorbesc despre Shambhala spun ca aceasta exista in trei dimensiuni: cea fizica, spre care exista un drum pe care merg cei chemati; a doua la care se ajunge prin meditatie, un fel de paradis interior, iar a treia, cea mai indepartata cunoasterii, poarta numele de Cealalta Shambhala.

Reprezentarile care au ramas din Tibetul vechilor timpuri dezvaluie Shambhala sub forma a doua cercuri concentrice in care sunt redate simbolic asezarile oamenilor aflate in munti si vegetatia. Cercul din interior delimiteaza capitala care poarta numele de Kalachakra.Cunoscatorii spun ca in Shambhala traiesc milioane de oameni, a caror viata este in unele puncte asemananatoare cu a celor din metropolele noastre.

Existenta Shambhalei este contestata de multi sceptici care ignora puterea inteleptilor.Acestia insa nu incearca sa convinga pe nimeni si vorbesc putin pentru a pazi secretele lumii de dincolo. Aceia care cred gasesc singuri drumul pentru ca acesta li se deschide inaintea pasilor fara a-l cauta.

In certificarea acestui lucru vine numarul impresionant de adepti ai Shambhalei din toata lumea. Ca in fiecare an, acestia s-au reunit luna aceasta intre 15 si 25 august la Shambhala Festival 2005. Printre cei prezenti au fost si Antonio Banderas si Melanie Griffit, care sunt adepti ai acestei religii de mai multi ani.

Nu trebuie sa credem, nu trebuie nici sa acceptam ca fiind adevarat ceea ce aflam. Este de ajuns doar sa deschidem ochii, sa acceptam ideea ca felul in care suntem noi nu este singurul mod de existenta. Pentru inceput sa renuntam la ignoranta si sa fim deschisi spre nou. Trebuie sa fim cu totii constienti de faptul ca nu suntem singuri pe Pamant, nici in Univers si ca trecem in fiecare zi pe langa lucruri importante, dar trecem cu ochii inchisi.

Deschideti ochii si poate veti gasi calea spre Adevar, spre Shambhala sau Paradis…diferenta dintre ele este doar de perspectiva!

###

Camelia Vişan