Au trecut deja câteva zile de când m-am întors de la Târgu Mureş unde m-am numãrat printre cei 70 de participanţi ai ediţiei a IV-a, a " Şcolii de varã- Rolul tinerilor în prevenirea transmiterii infecţiei HIV în comunitate", organizatã de cãtre Fundaţia Alãturi de Voi şi organizaţia Planned Parenthood- Oregon, S.U.A.

Timp de patru zile am stat împreunã cu ei, tineri de prin alte localitãţi din ţarã, precum Iaşi, Bucureşti, Craiova, Alba, Constanţa, Zalãu, Focşani, Piatra Neamţ, Bacãu şi desigur, Târgu Mureş. Au fost şi reprezentanţi de la organizaţii din Republica Moldova şi Ucraina. Lectorii au fost atât din România cât şi din S.U.A.

În palmã ţin acum insigna primitã cadou, o fundiţa roşie, simbol al luptei împotriva flagelului HIV. În suflet pãstrez o strângere de mânã, o îmbrãţişare, o clipã de destãinuire. În gând, cuvinte şi imagini despre cum, despre când, despre unde şi despre cine are legãtura cu HIV.

Nu am crezut cã îmi va fi atât de dificil sã scriu despre toate acestea. Mã împotmolesc de fiecare cuvânt de parcã nu le-aş mai cunoaşte sensul. Poate pentru cã totul nu e încã amintire, poate pentru cã o datã ce am vãzut cã speranţa vine de la cel bolnav nu mai pot sã invoc neputinţa. Sau poate din simplu motiv cã a vorbi despre atmosfera de acolo înseamnã a mãrturisi secvenţe de viaţã care ies din tiparul unei societãţi civile normale.

Mi-e dor de oamenii pe care i-am întâlnit acolo şi care purtau în sinea lor o poveste despre dragoste de viaţã, de libertate, de dreptate şi cumva de nostalgia de a zâmbi fãrã a purta stigmatul celor cãrora le este fricã de a percepe lumea dincolo de forma rigidã a unui standard social impus.

Mã iert pe mine însumi de tãcere şi merg purtând azi la piept insigna celor care luptã pentru dezvãluirea adevãrului cu privire la ce presupune HIV, ce înseamnã om infectat cu HIV şi, mai ales, cum îl poţi iubi fãrã teama de a deveni la rândul tãu infectat.

Şi ce sã îţi mai spun…? Sunt multe momente în viaţã când simt cã pot sã fac mai bine, sã fiu altcineva mai puternic, mai înţelept, sau cã ştiu cã mãcar nu sunt singurã. Şi mie îmi pasã. Şi eu mã implic.