A fost surprinzator de vazut cum, nedebutand acum intre filele unei carti, actorul, jurnalistul si, iata, poetul Adrian Munteanu era coplesit de o vie bucurie impletita cu emotie si osteneala.
"Un om pentru care arta este un mod de a fi […] care si-a pastrat o tinerete absolut remarcabila "1 a reusit sa lanseze la Brasov, dupa ce timp de mai bine de 60 de ani nimeni nu a mai facut-o, un volum de sonete, un prim volum, dupa cum avea sa mentioneze chiar el, "eu nu ma opresc aici […] trebuie sa dovedesc ceea ce pot sa fac si ceea ce nu pot fac. […] Sonete 1 este o promisiune publica, un canon pe care mi-l impun, sa scot un volum in fiecare an".
"Sonetul deschide – precum gandul care mereu canta- spre forma ce aduna din pierdere si resemnarea devenirii fiinta intreaga; e aidoma fiintarilor multiple care-si cauta cristalul, cuprinsul" 2 Sonetul, marturiseste Adrian Munteanu, este o multumire sufleteasca, ce a aparut in urma cu un an, patru luni si sase zile: " De ce sonet? De ce acum? […] Am decis mai de curand sa scriu sonet pentru ca am descoperit ca aceasta forma de poezie fixa se potriveste cu structura mea interioara […] a fost multumirea si imboldul de a continua aceasta multumire".
Volumul, asemeni unei "bucati de carne sufleteasca"3 aduna 85 de sonete, care " vorbesc despre teme esentiale; […] ele exprima relatia, ideea autorului despre iubire, despre timp, despre apusul existentei"1 toate oglindite in motto-ul "Nu-ti fie teama cand va fi sfarsitul. De viata netraita sa te temi". ( A.M. )
Aparitia volumului este un efort personal al lui Adrian Munteanu, dar si o contributie, spirituala si/sau financiara, a catorva din prietenii sai pe care nu a uitat sa ii mentioneze, atat in carte, cat si la lansarea acesteia. A fost momentul cand s-a aflat si despre poezie.ro, ca spatiu virtual unde, alaturi de mii de oameni din tara sau din strainatate ce scriu si vorbesc poezia, si-a aflat si el un loc, si-a aflat si el noi prieteni.
Cu volumul in mana, am scris despre lansare. Si am scris incet, precum prea repede trecu frumoasa dupa-amiaza de vineri. Asadar, despre carte, ca despre iubire,- "Sonete 1", inainte de toate, fiind dedicat, sotiei sale, Viorica- " In ceas aromitor, / Am intalnit-o dincolo de zare. Era campie, eu tacut izvor". ( De-am cautat-o-n asternutul moale- A.M )
__________
1 Conf. univ. dr. Andrei Bodiu
2 Critic literar Aurel I. Brumaru
3 Profesor Liviu Nanu