Orice ar face omul este legat de un anumit grup, de o anumita mentalitate, de o anumita lume. Iar toate acestea sunt altfel fata de celelalte forme de asociere, de idei si de lumi. Fiecare e altfel caci fiecare se identifica cu o alta grupare.

Exista in noi convingerea ca aderarea la o formatiune- politica, sociala, educationala etc. – este un act benevol si constient. Analizand insa situatia constatam ca nu e chiar asa. Ba, dimpotriva. Hotararea de a fi parte dintr-un grup este luata ca urmare a unei manipulari din partea acestuia. Manipularea este de ordin emotional, material sau profesional.

Spre exemplu, daca vii in gasca mea, ai parte de prieteni, de distractii si de excursii gratuite in tara si in strainatate. Cuvantul gratuit se retine imediat. Si apoi, ce daca nu am credinta lor sau nu ascult aceeasi muzica ca ei sau nu sunt de aceeasi etnie, important e faptul ca ofera g r a t u i t excursii, care, in fond, sunt destul de costisitoare pentru tanar. Mai tarziu, aceeasi gasca se implica intr-o actiune de a milita pentru oarecare drepturi, gen discriminare sociala, sa zicem. Mai mult involuntar vei sustine cauza lor, ca nu proclama nimic rau, din contra, lupta pentru niste drepturi ale omului. Apoi, aceeasi gasca devine, sa zicem un partid, care are planuri mari de a schimba tara, de a face cat mai multe lucruri bune. Vei adera iar, doar, nu te costa nimic, in plus, ai vazut ca sunt oameni carora le pasa de ceea ce se intampla, crezi in ei. Ei ajung la putere.

Cat ai hotarat tu cand i-ai votat? Cat a fost o decizie pur rationala? Cata politica ai studiat sper a stii ca platforma lor e cea corecta, ca e una noua si eficienta pentru societate?

Liderii de grup, la randul lor se lasa influentati de ceea ce are nevoie individul spre a-l atrage de partea lor. Cercul exista. Unii pe altii ne manipulam si suntem manipulati. De aceea nici nu putem apartine doar unui grup. Pentru fiecare nevoie cautam o satisfactie cat mai mare, fapt pentru care, acolo unde o gasim, acolo cedam.

Si-atunci, se pune intrebarea daca preferam sa ne amagim sau sa fim dezamagiti. Cu alte cuvinte, daca e mai convenabil sa riscam singuri valorile noastre in actiuni ideale, desi ne putem insela, mai tarziu, asteptarile; sau e mai viabil, sa acordam increderea noastra altora, cu riscul ca apoi sa fim deceptionati, sperantele sa ne fie inselate, dar sa avem posibilitatea de a ne pune, cumva, dezvinovatia in brate : "nu am facut eu".

De la teama de a ramane singur, pana la orgoliul de a apartine unui grup, de la posibilitatea de a-si manifesta libertatea sentimentelor pana la acceptarea pedepselor, omul isi traieste viata impunand ceea ce doreste si, la randul lui, impunandu-i-se ceea ce ar trebui sa doreasca.

"Omul nu este, prin urmare, influentabil doar in anumite momente, nici macar in panica si atunci cand se afla in multime, sub hipnoza si asa mai departe, ci mereu, oriunde si sub orice circumstante" ( William Trotter ).

Cine are nevoie de mine? De cine am eu nevoie? Iata, viata! Doar si te iubesc il traducem adesea cu "am nevoie de tine".