Anca: Cum a inceput graffiti sa fie in viata ta?

GangKid: Imi place desenul de mic si multi mi-au zis ca ma pricep. Prin \’99 sau \’98, nu mai stiu exact data, in fine, mergeam cu prietenii ( care erau mai mari decat mine) si dadeam tag-uri prin oras ( tag-urile sunt semnaturile grafferilor ) si de atunci pot sa spun ca am inceput sa fiu pasionat de elementul asta al hip-hop-ului numit graffiti.

Anca: Asadar, indiscutabil, graffiti se leaga de muzica hip-hop?

GangKid: Nu de muzica hip-hop ci de cultura hip-hop, graffiti-ul este un element care sta la baza acestei culturi.

Anca: Este graffiti-ul o arta? un simbol? o rebeliune? …ce e?

GangKid: Pentru unii si pentru mine e o arta, pentru altii nu stiu, nu ma simt in masura sa vorbesc pentru alte persoane

Anca: Totusi.. e ilegal, nu? Cum va impacati cu legea?

GangKid: Da, este ilegal. Pai cand "legea" ne prinde ne confisca can-urile ( spray-urile ) si ne da o amenda. Eu momentan am fost prins doar o data si am luat o amenda destul de mica, 200.000 de lei, parca. Pe unii ii mai bate, depinde.

Anca: Daca graffiti ar fi legal, si-ar pierde din farmec?

GangKid: Eu zic ca da, e vorba de starea de spirit pe care o ai atunci cand dai, daca ar fi legal nu te-ai mai simti asa, parerea mea

Anca: Ce doreste sa transmita graffiti? Au un mesaj toate aceste desene? Ce semnifica pana la urma scrisul pe ziduri si nu pe o coala de hartie?

GangKid: Pai asta depinde de la graffer la graffer ce vrea sa transmita, unii vor doar sa se faca cunoscuti prin asta, unii transmit mesaje etc. Eu o fac pentru ca imi place, e un hobby, atata tot, un hobby pe care il practic cat de des pot si e cat se poate de serios. Cand fac un graffiti nu conteaza daca e pe perete sau pe foaie- schitele- , ma simt bine si incerc sa-mi exprim starea de spirit prin el.

Anca: Ce locuri sunt vizate?

GangKid: Pai doar prin orasul meu am doua piese facute si cateva bomb-uri, asa tag-uri am prin mai multe orase cum ar fi: Timisoara, Bucuresti, Hunedoara etc. Locuri.. sa fie cat mai la vedere. Normal locurile accesibile sunt acelea mai retrase, dar acolo nu se prea merita sa se dea pentru ca nu-l vede nimeni.

Anca: Graffiti e doar pentru o varsta anume?

GangKid: Categoric nu. De intalnit nu am intalnit persoane peste 25 de ani, dar in romania este ERPS care cred ca este pe acolo ca varsta. A fara sunt multi, foarte multi.. de exemplu: daim, seen, peta

Anca: Hai sa vedem , cum te inarmezi cu cele necesare pentru a realiza un graffiti? Ce anume trebuie sa iti procuri? De unde? Cat te costa?

GangKid: In primul rand spray-uri si caps-uri; pe la noi sunt putine locuri de unde se pot cumpara ca se gasesc doar in Bucuresti si in Timisoara; monentan, cumparam ce putem, de exemplu: auto-k, abro, dupli ( care nu prea are presiune ) Preturile variaza intre 100.000 – 200.000 de lei. Caps-urile ( capacele ) sunt destul de ieftine 10 – 25.000 de lei.

Anca: Ce zic parintii tai despre arta ta de a picta ziduri? Stiu despre aceasta?

GangKid: Parintii inca ma roaga sa ma las de graffiti si sa-mi curat usa din camera. Peretii camerei sunt albi, usa plina de tag-uri.

Anca: In Romania, cat de dezvoltata e arta asta a graffiti-ului?

GangKid: Pai depinde de zone; in Bucuresti si in Brasov sunt destul de multi activi, aici in Petrosani suntem doar doi, eu si sez care e in Crew.

Anca: Cum comunicati voi grafferii din tara intre voi?

GangKid: In general pe internet. Pentru grafferi: www.aeroart.ro . Pentru toti care sustin miscarea hip-hop sunt mai multe: www.hh-inc.net , www.footrecords.net , www.footrecords.net/forum, www.hiphopkulture.net etc.

Anca: Ai vrea sa existe un fan-club la tine in oras de graffiti? Sau ti-ar placea sa faci parte din asa ceva?

GangKid: Fan-club graffiti ? ( rade) Asa ceva nu cred ca exista. Ar fi misto, dar nu prea cred.

Anca: Ce mesaj ai pentru cei care nu fac graffiti? Dar pentru cei care fac?

GangKid: Pentru acei care fac: "GRAFF ON" cum zicea si AGA . Pentru acei care nu fac.. priviti, intelegeti si abia dupa aceea, criticati!

Anca: Ce ai dori sa inteleaga lumea -care nu are nici o legatura cu hip-hop-ul- despre graffiti?

GangKid: Sa inteleaga ca e o arta urbana, macar atat.

GangKid are 18 ani si este la Liceul Industrial din Petrosani . A cantat in formatia hip-hop Minus 276 alaturi de CenzuraH, NTCK si DJ Shortez. Acum lucreaza la un E.P. solo. Spera sa ajunga cat mai curand la Bucuresti. E foarte usor de gasit pe forum-urile de hip-hop sau la adresa de e-mail gangkid1986@yahoo.com. A facut parte din Croox Crew alaturi de Necro, Joe, Jder, Milit ( Galati) Sez ( Petrosani) Orez, Nego, Mith, Nert ( Hunedoara) Hest ( Bucuresti)

Poate ca felul lor de a se imbraca e altul decat cel clasic. Poate ca felul lor de a vorbi e altul, decat cel obisnuit. Poate felul lor de a se exprima prin scris si prin pictura e altul decat cel dintre copertile unei carti sau dintr-o rama a unui tablou. Poate ca multe alte lucruri ii apropie totusi de firescul societatii. Trebuie doar sa ajungem si noi sa-i privim, sa-i ascultam si sa-i intelegem in felul lor, altul. Si atunci, cu siguranta, vom zambi cand ne vom intersecta in drumul nostru cu zidul parasit, acoperit acum, de culoare.

\"\"