Un proiect care vorbeşte despre lupta împotriva formelor de discriminare şi despre multiculturalitate. Tineri care reuşesc sã devinã o echipã numai dupã doua –trei zile şi descoperã în celãlalt o parte din el, o identitate comunã, o nevoie comunã. “Avem multe în comun, modul de a comunica, de a gândi despre problemele economice, ale Europei, politicã, educaţie, mediu, culturã. Chiar şi în mâncarea şi bãutura altora recunosc gustul din ţara mea” ( Dimitris ). “Sã descoperi oameni din alte ţãri, cu problemele şi cu interesele lor, dar care au multe lucruri frumoase împreunã, cã nevoile sunt la fel, glumele sunt la fel” (Zhenia ). “ Toţi sunt prieteni, nu existã graniţe între oameni de diferite culturi” ( Michak ).
Am avut curiozitatea de a afla care ar fi cei mai discriminaţi oameni şi rãspunsurile lor au tins sã arate cã discriminãm ceea ce vedem, în mod direct, cu ochii, respectiv, în primul rând, pe cei cu handicap. “Cei mai discriminaţi sunt persoanele cu handicap, în special copiii din toatã lumea” ( Francesca ). Sau “oamenii diferiţi- cei cu handicap, cei de care au culoarea pielii diferitã.“ ( Vadim ).
Dar discriminarea nu se opreşte aici, ea acoperã orice sector uman, vorbim aici de mentalitãţi ce includ prejudecãţi şi stereotipuri care îngrãdesc libertatea individului de a se exprima. “ Oamenii care nu îi înţeleg pe ceilalţi, care nu sunt open minded”. (Zhenia ). “ Aş putea spune ca homosexualii sunt discriminaţi, suntem un popor catolic iar biserica are un cuvânt important” ( Michak ). “Am avut discuţii interesante şi cred cã cel mai rãu era când cei cu care vorbeam aveau deja convingeri, prejudecãţi.” ( Vadim).
Tot legat de discriminare la nivel cultural, Dimitris a sesizat “ Globalizarea în Internet e absolutã. Este bine cã se dezvoltã cultura prin Internet însã acest lucru se întâmplã în detrimentul altor limbi, cãci se promoveazã foarte mult doar limba englezã” .
Dincolo de discriminare, mai mult sau mai puţin vizibilã, am cãutat soluţii. Iar acestea au apãrut imediat. “ Este important sã vorbim cu toţii, cã poate descoperim pe cineva special, comunicarea este baza” ( Francesca ). “Discriminarea începe din familie, ei te învaţã cum sã-i apreciezi pe ceilalţi şi nu sã îi consideri minoritari, la asta se reduce totul. Schimburile interculturale însã îţi oferã influenţã de la alte culturi . Cel mai uşor şi mai greu în acelaşi timp este sã gândeşti pentru altul şi nu doar pentru tine. Aşa ajungem la vizitarea altor ţãri ca sã îi vezi pe ceilalţi de aproape, sã ajungi sã îi ai prieteni, sã îi cunoşti, iar astfel lumea ta – cea pe care o accepţi- devine mai mare. […] Cãlãtorind ajungi sã evaluezi alte lucruri şi ai mai multã experienţã ceea ce duce la mai puţine stereotipuri” ( Vadim ). “Sã avem multe întâlniri, cu alte ţãri; când rupem graniţele vedem cã nu suntem atât de diferiţi şi cã ne putem înţelege şi ne putem cunoaşte mai bine propia culturã în altã ţarã.” ( Zhenia ).
Mi-a plãcut mult atmosfera în care am ajuns sã îi întâlnesc pe aceşti tineri. Toţi erau dornici de a se cunoaşte unii pe alţii, de a se distra împreuna, de a forma o echipã în adevãratul sens. Iar din acest suflu de tinereţe şi de voie bunã am prins câteva mesaje pentru voi, tineri de oriunde. “ Sã se regãseascã pe sine în aceasta lume. Sã îşi defineasca personalitatea.[…] Dacã lucreazã într-o echipã, fac totul împreunã.” ( Zhenia). “Care nu au fost la un proiect intercultural, este momentul sã se foloseascã de posibilitãţile pe care le dã Europa, sã cunoascã şi sã arate Europei cã sunt şi ei şi au şi ei valoare. […] Sã aibã un ţel concret în viaţã şi sã ştie ce vrea de la viaţã” ( Iuliana ). “Pentru probleme globale, este nevoie de soluţii globale” ( Dimitris).
Participanţii pleacã. Comunicarea de se va pãstra sau nu între ei, nu conteaza atât de mult. Mai important este cã s-au întâlnit şi au descoperit fiecare în felul lor cã viaţa înseamnã diversitate culturalã.
Citind aceste rânduri, încearcã sã vezi discriminarea din tine, din jurul tãu şi apoi strigã. Ai sã fii surprins cã eşti auzit!
###
Francesca, 27 de ani – Italia / Michak, 19 ani- Polonia / Iuliana, 24 de ani- Republica Moldova / Dimitris, 24 de ani- Grecia / Zhenia, 22 de ani- Rusia/ Vadim, 21 de ani- Ucraina.