Ce inseamna a face o facultate in Romania? Se merita? Sau e doar o pierdere de timp?
Razvan : Sincer sa fiu pentru majoritatea e o mare pierdere de timp dar in ceea ce ma priveste nu este deloc asa. Dintre cei 24 de colegi pe care ii am in an, la Informatica, aproape toti vin la facultate degeaba; unii pentru ca i-au silit parintii, altii ca nu ceva mai bun de facut. In cazul meu, doar pentru diploma, ca si asa nu se invata mai nimic si mai tot ceea ce fac acolo stiu deja din liceu si mai ales din practica, lucrez demult pe calculator, programare in c++, visual, foxpro, si multe altele…
Cum ai ajuns sa fii si om de afaceri?
Razvan : Sa o luam cu inceputul. Eram in primul an de facultate, in 2002. Lucram la o firma ca operator calculatoare si am ajuns in decurs de cateva luni sa fac mult mai mult; contabilitate, relatii cu clientii si cu furnizorii, aproape ca ma ocupam numai eu de firma. Cand a fost vorba sa imi mareasca salariul… mai nimic. Si am plecat de la ei. Mi-am deschis propria firma. La inceput a fost greu, dar incetul cu incetul m-am pus pe picioare. E si foarte mult de lucru, am ajuns sa dorm doua- patru ore pe noapte, mai sunt si nopti in care nu mai dorm deloc.
Cum e sa fii director iar apoi student?
Razvan : E greu sa fiu si una si alta. Ca si director trebuie sa am autoritate, am cinci oameni in subordine, deocamdata. Ca si student nu ma pot impune nici in fata profesorilor si nici a colegilor. Colegii multi din ei ma privesc cu invidie, de fapt cei care vin la scoala de pomana. Am trei prieteni, printre colegi, cu care ma inteleg foarte bine si care au habar cu ce se mananca informatica. Am de gand sa ii angajez la firma dupa ce termina facultatea, ca si programatori.
Care a fost atitudinea parintilor cand le-ai spus ce vrei sa faci? Dar acum?
Razvan : Parintii la inceput nu prea au fost de acord au spus sa termin prima data facultatea si apoi sa ma apuc de afaceri. Prietenii au fost putin invidiosi. Tata nu mai are ce sa mai spuna… cand traia era foarte bucuros…Mama ma sustine in continuare.
Ai parteneri straini? Ai fost prin alte tari in schimb de experienta sau interes de afaceri?
Razvan : Deocamdata nu! In decursul anului acesta vreau sa inchei cateva parteneriate cu producatori de componente IT. Dupa sesiune, o sa plec in Germania si apoi in septembrie am posibilitatea sa merg in S.U.A pentru o colaborare, mai ales in domeniul pirateriei software. E o investitie mare dar merita in decursul timpului. Acum colaborez cu cei de la Microsoft.
Ce te motiveaza sa termini facultatea din moment ce esti deja director?
Razvan : Ma duc doar la examene. Imi trebuie diploma ca sa ma pot angaja cu carte de munca pe post de director. Acum sunt administratorul societatii, doar pe postul de analist programator; functie de director nu pot sa am numai daca am o diploma
Daca la Camera de Munca nu era conditia cu diploma, ai mai fi terminat facultatea?
Razvan : Sincer sa fiu da! Mai tarziu, peste ani si ani, nu vreau sa zica lumea ca sunt administrator si nu am reusit sa termin o facultate. Dar e bine si din alte puncte de vedere. E mult mai important sa ai carte decat bani. Daca nu ai cunostinte solide in domeniul in care activeaza firma si in domeniul economic angajatii isi pot face de cap… Am vazut asta la un prieten de al meu ce si-a deschis o firma de constructii acum patru ani de zile si intr-o zi m-a rugat sa-i verific actele contabile.Numai la prima vedere mi-am dat seama ca multe nu sunt in regula, am contactat un expert contabil si mi-a confirmat teoria: contabilul i-a facut multe probleme si in decurs de patru ani a delapidat foarte multi bani. Stii ce a facut prietenul meu dupa cateva luni? A intrat la economie la Timisoara dupa ce si-a rezolvat cu liceul. Nu e prost baiatul dar a fost prea indiferent cu invatatura.
Cum ai reusit sa te impui pe piata informaticii in Romania? E totusi o piata cu destula concurenta, nu?
Razvan : Asta asa e! Si mai ales sunt probleme cu cei care nu au firma si isi aduc calculatoarele de dincolo la preturi foarte mici, dar nu o sa mai reziste mult pentru ca se fac foarte des controale. Conteaza cel mai mult sa-ti faci multa publicitate.
Ce sfat ai pentru cei care acum termina liceu si se pregatesc sa intre la facultate?
Razvan : Daca sunt prosti si nehotarati sa stea acasa, de fapt, sa se gandeasca bine ce domeniul vor sa aleaga si daca nu se cred in stare sa termine o facultate sa se apuce de lucru, avem nevoie si de clasa muncitoare, in agricultura si in alte domenii. Imi aduc si acum aminte ce spunea tata, inainte sa intru la facultate, "Razvane, nu e obligatoriu sa faci o facultate caci de ciobani la oi mai e nevoie"
Incurajezi tinerii sa nu incerce o facultate?
Razvan : Nu ii descurajez deloc, vreau doar sa ii fac sa se gandeasca bine ce drum sa aleaga in viata. Am multe cunostinte care au terminat o facultate si mi-au spus ca acum regreta ca au facut-o sau ca si-au gresit domeniul… Facultatea nu e pentru toti, nu? E pentru cei care sunt in stare sa o faca. Stii ce le spune un profesor de al meu multor colegii? "Facultatea nu e obligatorie mai baieti…" Are dreptate, ei asteapta sa ia examenele si nu invata deloc. Asta e! "Facultatea nu e pentru prosti si puturosi"… spunea un alt profesor.
Se pare ca exista o mentalitae gresita in randul tinerilor? O diploma iti deschide multe usi, deci, facem o facultate si suntem aranjati?
Razvan : Asa cred majoritatea tinerilor in ziua de azi dar nu e deloc asa. Poti sa ai nu numai o diploma, la angajare dai teste si interviuri si daca in facultate nu ai invatat mai nimic nu ai sanse deloc sa te angajezi. Un exemplu pot sa iti dau chiar acum: majoritatea dintre cei care au terminat facultatea anul trecut s-au angajat in alte domenii , diferite de informatica.
Multi tineri sunt descurajati de sistemul "pilelor si relatiilor" care functioneaza pe la noi. Cum poti incuraja un tanar care doreste sa invete ca va avea succes si nu fiul patronului, care nu are facultate, va fi angajat in locul lui?
Razvan : In ultimul timp, mai ales ca nu mai prea sunt societati de stat, nu se mai intra pe pile si relatii. In special acum cand concurenta in toate domeniile este foarte mare. Nu cred ca le convine patronilor, si asta stiu prea bine, sa angajeze pe cineva fara cunostinte in domeniu. Acum sa iti spun ceva, m-au rugat multi patroni din Hunedoara sa le angajez copiii la firma si le-am spus… de ce nu… dar cu o conditie: sa le iau un interviu la inceput. I-am intervievat pe multi, nici macar nu aveau habar ce inseamna IT, cunostintele de baza nu le aveau… Asta e, s-au suparat parintii pe mine, dar le-am explicat ca de oameni incompetenti nu am nevoie.
La cei 23 de ani , Razvan Constantin Malea se considera, pe buna dreptate, mandru de ceea ce a reusit pana acum. Este student in anul II, la Facultatea de Informatica si Automatizari din Hunedoara si Administrator al firmei Tehno Serv Computer SRL – TehnoServComputer@clubafaceri.ro; vanzari de calculatoare, instalari de software si hardware si creare soft.
Viata lui nu a curs dupa alt calendar sau dupa alte conditii sociale. A vrut sa fie el cel ce isi decide drumul, atata tot. Vointa, curaj si pasiune.
Dar viata ta, pe mainile cui o lasi?